Idea Dekorasi

Rumah Memanjang Dan Sempit? Lihat Idea Dan Nasihat Dekorasi Unit Kondo Ini

Seronok apabila mendapat rumah yang kosong kerana ibarat kanvas putih, kita boleh berkarya dengan pelbagai bahan, bermain dengan warna, perabot, aksesori dan lampu. Seperti sebuah unit kondominium ini yang mempunyai ruang yang memanjang dan sempit, namun dekorasi dalamannya tidak sarat dengan pelbagai perabot yang besar. Ini akan mengelakkan berlakunya gangguan laluan dan pergerakan. Kosnya juga menepati bajet tuan rumah iaitu tidak lebih dari RM 15K kesemuanya. Kadangkala bajet yang kecil tidak bermakna hasil yang diperolehi kurang menarik, hanya menggunakan sedikit imaginasi.

Ruang Sebelum

VIEW IN GALLERY

Hasil Dekorasi Ruang Memanjang Dan Sempit Rumah Kondo

VIEW IN GALLERY

Untuk dinding, memadai ‘calitkan’ warna pastel atau lembut supaya tidak mengganggu pandangan mata. Jangan diwarnakan dengan pelbagai kombinasi warna di segenapnya. Cukup menetapkan arah dinding yang hendak difokuskan, supaya kombinasi antara susunan perabot dan warna tidak bercanggah antara satu sama lain kelak.

Pemilihan langsir pula harus dalam kategori warna dinding atau sedikit gelap, tetapi dari tona yang sama.

VIEW IN GALLERY

VIEW IN GALLERY

VIEW IN GALLERY

VIEW IN GALLERY

Untuk menaikkan mood ruang makan, jangan menggantung lampu berhampiran dengan siling. Sebaliknya, ia perlu betul-betul berada pada paras mata atau kepala apabila berdiri. Tujuannya untuk memfokuskan makanan di atas meja.

Usah takut sekiranya ia menjadi ‘permainan’ anak, kita yang perlu mencorakkan etika atau tingkahlaku mereka.

Selamat mendeko!

Kredit: Kunije Tnije