Idea Dekorasi, Ubahsuai

Rumah Sewa Pun Kena Dihias Cantik, Ini Hasil Transformasi Rumah Kampung Felda

Jika anda masih ingatĀ artikel mengenai Farizah FieMarissa dengan rumah kampung berwarna merah jambu miliknya, untuk kali ini dia berkongsi sedikit transformasi rumah sewanya itu. Seperti yang pernah disebutnya dalam artikel itu, tiada istilah “Rumah sewa ni rumah orang. Tak perlu nak cantikkan” kerana segala yang dia lakukan untuk rumah ini telah ditolak bayaran sewa melalui persetujuan dengan pemilik. Selain itu, disebabkan dia banyak meluangkan masa di rumah kerana perlu bekerja dari rumah, sudah pasti dia mahukan keselesaan buat dirinya dan keluarganya.

Kebanyakan barangan rumah adalah dari rumah lamanya yang dipakai semula, dan banyak juga yang dijual sebelum berpindah dan hasilnya digunakan untuk rumah baru ini. Farizah juga mempunyai kedai deko sendiri jadi, kebanyakan barang deko datang dari kedainya.

VIEW IN GALLERY

VIEW IN GALLERY

VIEW IN GALLERY

VIEW IN GALLERY

Cat pintu menggunakan cat minyak.

VIEW IN GALLERY

VIEW IN GALLERY

VIEW IN GALLERY

VIEW IN GALLERY

VIEW IN GALLERY

Rumah yang berlantaikan simen, jika dipasang tikar getah perlu selalu ditukar kerana cenderung untuk terkoyak dan bawahnya akan menjadi berwap dan berbau. Nak memasang mozek pula tidak mencapai bajet. Oleh itu, Farizah mengecat lantai tersebut menggunakan cat epoxy seperti dalam gambar berharga RM 160, 5 liter digunakan untuk ruang tamu.

Menurutnya, kedainya juga menggunakan cat epoxy tetapi berlainan jenama. Namun, ianya tidak tahan lama. Berbeza dengan di rumah yang masih elok walapun sudah digunakan setahun lebih. Rumah pun menjadi mudah untuk dikemas, dimop dan disapu.

Kredit: Farizah FieMarissa