Dapur

Sayur Tak Tahan Lama? Cepat Rosak Dan Layu? Cuba Tips Bawah Ni

Mohon share tanda suka

Pasti kebanyakan daripada kita menghadapi masalah di dapur apabila nak memasak je, kita mendapati sayur-sayuran yang disimpan tak tahan lama dan rosak. Padahal baru saja kita membelinya. Nak buat macam mana ya? Di sini disediakan penyelesaian mudah yang perlu dicuba oleh semua surirumah untuk mengelakkan bahan-bahan masakan anda itu cepat rosak dan layu.

VIEW IN GALLERY

Pertama sekali, untuk sayuran serai dan lengkuas, untuk mengelakkan mereka menjadi kecut dan lebih tahan lama, rendamkan mereka dengan air dalam balang bertutup seperti gambar di atas. Potongkan siap-siap untuk kegunaan sewaktu memasak nanti dan simpan di dalam chiller peti ais. Untuk halia pula, ramai yang berpendapat bahawa simpan kering tanpa meletakkan air adalah lebih baik tetapi tidak bermaksud kita tidak boleh menyimpannya dengan cara yang sama seperti serai dan lengkuas. Dengan cara ini, mereka dapat bertahan selama sebulan, masih segar kerana adanya air dan tidak kecut. Tetapi syaratnya, kita perlu kerap menukar air lebih-lebih lagi jika kita menyentuh bahan-bahan di dalamnya.

VIEW IN GALLERY

Untuk sayuran lain pula, simpankan dalam bekas bertutup dan lapikkan tisu kering. Hasilnya boleh bertahan selama 1 minggu, manakala cili dan tomato boleh disimpan sehingga sebulan.

VIEW IN GALLERY

Tips penting lagi, elakkan meletakkan bekas sayur di bahagian paling dalam di dalam peti ais kerana suhu yang rendah di kawasan itu menjadikan sayur mudah beku dan lebam.

VIEW IN GALLERY

Sekiranya ada yang berminat dengan stiker label bekas sayuran seperti ini, boleh dapatkan di FB seller ‘Dunia Deko’ pada harga RM 25 untuk 40 keping.