Sayur Tak Tahan Lama? Cepat Rosak Dan Layu? Cuba Tips Bawah Ni

Mohon share tanda suka

Pasti kebanyakan daripada kita menghadapi masalah di dapur apabila nak memasak je, kita mendapati sayur-sayuran yang disimpan tak tahan lama dan rosak. Padahal baru saja kita membelinya. Nak buat macam mana ya? Di sini disediakan penyelesaian mudah yang perlu dicuba oleh semua surirumah untuk mengelakkan bahan-bahan masakan anda itu cepat rosak dan layu.

VIEW IN GALLERY

Pertama sekali, untuk sayuran serai dan lengkuas, untuk mengelakkan mereka menjadi kecut dan lebih tahan lama, rendamkan mereka dengan air dalam balang bertutup seperti gambar di atas. Potongkan siap-siap untuk kegunaan sewaktu memasak nanti dan simpan di dalam chiller peti ais. Untuk halia pula, ramai yang berpendapat bahawa simpan kering tanpa meletakkan air adalah lebih baik tetapi tidak bermaksud kita tidak boleh menyimpannya dengan cara yang sama seperti serai dan lengkuas. Dengan cara ini, mereka dapat bertahan selama sebulan, masih segar kerana adanya air dan tidak kecut. Tetapi syaratnya, kita perlu kerap menukar air lebih-lebih lagi jika kita menyentuh bahan-bahan di dalamnya.

VIEW IN GALLERY

Untuk sayuran lain pula, simpankan dalam bekas bertutup dan lapikkan tisu kering. Hasilnya boleh bertahan selama 1 minggu, manakala cili dan tomato boleh disimpan sehingga sebulan.

VIEW IN GALLERY

Tips penting lagi, elakkan meletakkan bekas sayur di bahagian paling dalam di dalam peti ais kerana suhu yang rendah di kawasan itu menjadikan sayur mudah beku dan lebam.

VIEW IN GALLERY

Sekiranya ada yang berminat dengan stiker label bekas sayuran seperti ini, boleh dapatkan di FB seller ‘Dunia Deko’ pada harga RM 25 untuk 40 keping.

Tags: #tips sayur segar #tips sayur tahan lama #tips simpan sayur

Apakah Warna Kabinet Dapur Terkini Untuk Dipilih? Lihat Perkongsian Ringkas Ini
Mohon share tanda sukaMemilih warna kabinet dapur terkini adalah isu besar bagi sesetengah
Cara Halau Lalat Yang Terlampau Banyak Di Dapur Dengan Segera Melalui 5 Petua Ini
Mohon share tanda sukaCara halau lalat – Kehadiran banyak lalat dalam rumah sudah
Tiada Renovasi, Ini Ubahsuai Kecil Dapur Jadi Lebih Baik, Cerah & ‘Sedap’ Dipandang
Mohon share tanda sukaSementara mengumpul bajet untuk merenovasi ruang, ia diubahsuai sedikit agar
8 Idea Lantai Mozek Terkini Untuk Dapur Dalam Pelbagai Pilihan Corak & Gaya
Mohon share tanda sukaBerasa pening dalam mencari idea mozek lantai? Ini kerana ia

Comments are closed.