Selepas Setahun, Rumah Ini Siap Dideko Guna Konsep English Style & Minimalis

Sewaktu mula-mula Azman dan keluarganya melangkah masuk ke rumah ini pada bulan Oktober 2019 lalu, ianya memang kosong walaupun sebelum ini, dia menyewakannya kepada orang lain selama setahun setengah kerana sewaktu dia mendapat kunci, mereka sekeluarga masih berada di UK. Pada awal bulan November 2019, barang-barang mereka dari UK termasuk 2 buah kabinet corner, set sofa chesterfield, set meja makan, katil untuk setiap bilik serta 32 kotak lagi tiba di rumah ini. Memandangkan status PJJ mereka, mereka tidak mempunyai masa untuk mengemas dan menghias rumah yang baru diduduki ini.

Namun dengan hikmah PKP, dia bersama isterinya, Raihan Atiqullah, dapat mula mendeko rumah jenis teres end-lot ini. Duit moratarium juga digunakan untuk membeli perabot dan barang-barang IKEA. Kata Azman, mereka memilih perabot dan kelengkapan IKEA untuk rumah teres seperti ini kerana lebih sesuai dengan konsep English style dan minimalis yang mereka pilih.

VIEW IN GALLERY

VIEW IN GALLERY

Hasil deko selepas setahun.

VIEW IN GALLERY

Langsir dibeli dari UK, dengan memilih konsep putih dan turqoise.

VIEW IN GALLERY

VIEW IN GALLERY

VIEW IN GALLERY

Pintu-pintu kabinet dapur dibeli dari UK.

VIEW IN GALLERY

Konsep yang menjimatkan ruang walaupun terdapat banyak perkakas elektrik. Dia dan isteri memang menyukai design UK begini. Rumah sewa mereka di sana juga mempunyai design yang serupa.

VIEW IN GALLERY

VIEW IN GALLERY

Bilik anak lelakinya.

VIEW IN GALLERY

Mereka menggunakan konsep hanging shelf untuk menjimatkan ruang.

VIEW IN GALLERY

VIEW IN GALLERY

Bilik anak perempuannya. Banyak alatan permainan dari UK.

VIEW IN GALLERY

Langsir dibeli dari UK dengan corak bintang-bintang kecil, seperti efek cahaya dari luar.

VIEW IN GALLERY

Frame dan cermin dari IKEA.

Diharapkan deko rumah mereka ini mendapat komen dan respon yang positif dan membina agar rumah ini dapat terus dihias dengan lebih cantik.

Kredit: Azman AR

Scroll to Top