Idea Dekorasi, Idea Kreatif, Laman

Seronok Bila Ada Pergola Buat Tempat Bersantai Dengan Keluarga

Apa itu pergola? Pergola merupakan struktur naungan atau peneduh yang ditambahkan pada bangunan atau rumah. Senang kata ia sebagai tempat untuk kita nak bersantai, minum petang atau berbual bersama keluarga. Kalau nak tengok contoh pergola yang cantik dan menarik ini, Nurlailah Khadijah ada berkongsi projek membuat pergola di laman rumahnya melalui FB group ‘Kelab Dekorasi IKEA Malaysia.
Dia melalui 2 peringkat semasa proses pembinaan pergola iaitu pertama sekali, pemasangan rumput artificial yang telah dilakukan 4 tahun lepas (2016). Kos pemasangan adalah sebanyak RM 5500 untuk seluruh laman. Menurutnya, walaupun rumput itu dipasang di atas tanah tetapi tiada masalah rumput berbau atau air bertakung kerana air akan menyerap masuk ke dalam tanah.
Peringkat kedua pula bermula proses membina pergola, dimulai dengan melakar rekabentuk pergola yang diinginkan, yang mempunyai saiz kelebaran 10 kaki dan kepanjangan 14 kaki. Kemudian, survey dan hubungi orang untuk memasang awning dengan harga untuk keluasan 10 x 14 kaki.
Flooring dipasang sendiri menggunakan lantai jenama Runnen dari IKEA. Satu set mempunyai 9 keping berharga RM 79 (tuan rumah memakai 10 set).
Kerja memasang awning mengambil masa selama 3 hari.
Setelah awning siap, 2 helai sheer curtain dari IKEA berharga RM 16 dipasang.
Perabot-perabot outdoor dari Shopee.
Buaian gantung rotan dari IG @eladeko dan lampu di rumput dari Shopee. Cari ‘solar lamp garden’.
Kredit: Nurlailah Khadijah