Susun Atur Bilik Serbaguna Jadi Tempat Simpan Peralatan, Stor Kasut & Laundry

Kita sudah melihat hasil kerja tangan Fuad dalam 2 buah projek iaitu DIY pintu kabinet dan DIY barn door. Pasti segala peralatan yang digunakannya akan diletakkan semula pada tempatnya. Oleh itu, kami kongsikan pula susun atur sebuah bilik serbaguna yang dijadikan tempat Fuad menyimpan peralatan-peralatan, yang juga menjadi stor kasut serta ruang laundry.

VIEW IN GALLERY

Ubahsuai rak IKEA untuk dijadikan rak simpanan peralatan. Sebelum ini, dia menghadapi masalah untuk mencari kotak peralatan apabila ingin melakukan sebarang kerja, dan setelah siap, ia perlu dikemas semula. Jadi, gantungkan sahaja peralatan-peralatan yang sering digunakan.

VIEW IN GALLERY

Asalnya, kedua-dua section ini dijadikan rak kasut. Apabila ditambah para di section sebelah kanan, ia digunakan untuk menyusun kasut-kasut dengan rapat. Jadi, dapatlah satu ruang untuk menyangkut peralatan.

VIEW IN GALLERY

Bahagian belakang dilapis dengan OSB board. Pada awalnya, dia ingin menggunakan pegboard tetapi kosnya agak mahal. Jadi, dia menggunakan yang murah sahaja.

VIEW IN GALLERY

VIEW IN GALLERY

VIEW IN GALLERY

Lebihan OSB board (yang baru) berukuran 8 x 4′, berharga RM 40 (5 mm). Board ini sudah siap dipotong untuk projek DIY pintu kabinet.

Dia mendapatkannya dari Kedai Papan Pine Wood Alam Impian. Untuk anda yang tinggal di kawasan Shah Alam dan Klang, boleh google lokasi kedai tersebut jika ingin mencari OSB board ini atau apa-apa jenis kayu pallet.

Mudah bila segala peralatan disimpan dalam satu tempat dan disusun atur dengan kemas. Ia memudahkan juga urusan kita dalam melakukan apa-apa kerja.

Kredit: Fuad R Be

Tags: #hasil ubahsuai rak ikea #idea susun atur barang #susun atur bilik serbaguna

DIY Nightstand Rupa Fluted Dengan Ubahsuai Nightstand Lama & Trim Kayu Pine
Mahu mencipta rupa fluted pada perabot lama? Sebuah nightstand lama sedia ada beberapa
DIY Ubahsuai Dresser Kayu Ceri, Sentuhan Peribadi Yang Istimewa Untuk Nurseri
Projek DIY boleh menjadi sangat terapeutik terutamanya apabila ia sesuatu yang istimewa, seperti
6 Inspirasi Kabinet Warna Mushroom Yang Cantik Untuk Dapur Timeless & Neutral
Salah satu trend utama dapur, memasukkan warna kabinet mushroom dalam design. Ianya warna
Ubahsuai Dapur Kecil Melalui Reka Bentuk Layout Yang Betul. Kini Cerah & Moden!
Untuk mendapatkan layout yang betul, ruang perlu diubahsuai dengan mereka bentuk dan merenovasinya,