Selepas Pintu Kabinet, Ini Projek DIY Barn Door Gaya Kontemporari Moden

Selepas berhasil membuat sendiri pintu kabinet dapur dengan design ala-ala barn door, untuk kali ini, Fuad meneruskan projek DIY dengan membina sebuah barn door yang sebenarnya. Pintu yang berkonsepkan kontemporari moden ini adalah hasil latihan tangan sewaktu membuat pintu kabinet dapur sebelum ini. Jom tengok bagaimana hasilnya.

PROSES

VIEW IN GALLERY

Rancangan asalnya untuk mencari kayu berukuran 3″ x 1/2″ untuk tulang pintu. Dalam lukisannya, Fuad ingin menggunakan dalam 128′ dengan jumlah kos RM 320. Tetapi, harga RM 2.50 untuk sekaki membuatkan bajetnya tersasar. Setelah bertukar rancangan mencari kayu lain, dia berhasil mendapatkan kayu sambung berukuran 3.5″ x 2 hun yang berharga RM 10 untuk sebatang (20′) dari kedai kayu terpakai Meru. Dia mengambil 8 batang yang berharga RM 80.

Selepas itu, pencarian diteruskan dengan OSB board. Dia membeli board berukuran 12 mm berharga RM 48 sekeping (8′ x 4′) dan 9 mm berharga RM 40 sekeping.

VIEW IN GALLERY

Bermulanya kerja-kerja membuat pintu. Dia menggunakan teknik gam seperti projek pintu kabinet sebelum ini kerana ianya paling mudah.

Boleh menggunakan gam kayu atau craft glue dari Mr. DIY.

VIEW IN GALLERY

VIEW IN GALLERY

Kit untuk railing track berukuran 8 kaki jenama Elitaco dari Shopee. Jumlah modal sistem track ini adalah dalam RM 480, harga untuk pintu double beserta soft close.

VIEW IN GALLERY

Pemasangan railing track.

HASILNYA:

VIEW IN GALLERY

VIEW IN GALLERY

VIEW IN GALLERY

Projek yang paling mencabar untuk disiapkan tetapi dengan usahanya, dia berjaya juga menghasilkan sebuah barn door untuk rumahnya ini.

Kredit: Fuad R Be

Scroll to Top