Idea Dekorasi, Ubahsuai

Tak Dirancang, Wanita Ini Kongsi Cerita Terhasilnya Dekorasi Ruang Laundry Ini

Sebelum adanya susun atur ruang laundry ini, terdapat kisah di sebalik terhasilnya ruang tersebut, yang terjadi tanpa dirancang, dikongsikan oleh Nur Wahida. Sewaktu mula-mula berpindah masuk pada tahun 2015, ruang laundry sudah dibuat tanpa apa-apa dekorasi. Bermula 4 tahun lepas, mesin basuhnya bermasalah dan injap masuknya air tidak berfungsi. Jadi, dia terpaksa menggunakan separa automatik sahaja dan mesin basuh diubah ke balkoni. Kemuncaknya, pada bulan Ogos tahun lepas, spin motor pula tidak berfungsi. Maka, semua baju dicuci tangan sahaja.

Bulan September, mesin basuh baru dipesan tetapi tertangguh penghantarannya gara-gara COVID-19. Disebabkan perkara itu, terjadilah ‘pembinaan’ ruang laundry ini. Idea untuk dekorasi dicari di Google sementara menunggu mesin basuh tiba. Semua dilakukan seorang diri termasuk kerja mengemas. Dengan tempoh selama 4 minggu, (hari Ahad sahaja), ubahsuai bermula pada 13 September dan siap sepenuhnya pada 4 Oktober 2020.

Hari Pertama Mengemas

VIEW IN GALLERY

VIEW IN GALLERY

Selepas Selesai Mengemas Dan Membersih

VIEW IN GALLERY

VIEW IN GALLERY

Wallpaper (putih) foam batu-bata 3D bersaiz 70 x 77 cm berharga RM 1.99 sekeping dari Shopee. Tidak sampai 20 keping digunakan.

Pastikan menampal wallpaper biasa dahulu sebelum jenis ini untuk memudahkan ia dibuka nanti, berbanding menampal terus pada dinding.

Hasil Dekorasi Ruang Laundry

VIEW IN GALLERY

  • Rumput artificial jenis monochromatic bersaiz 1 x 1 meter berharga RM 42.34 dari Mr. DIY
  • Pokok dari SSF

VIEW IN GALLERY

Warna pintu kabinet sebelumnya tidak padan dengan tema hitam putih, jadi wallpaper putih bercorak ala-ala kayu ditampal.

Hasil tangan sendiri ni memang sangat memuaskan hati, kan?

Kredit: Nur Wahida Fahim