Idea Dekorasi, Ubahsuai

Tukar Suasana Baru, Ini Hasil Deko Rumah Teres Bertemakan Hitam, Putih & Gold

Mohon share tanda suka

Rumah teres 2 tingkat dengan 4 buah bilik dan 3 buah bilik air ini dibeli dengan harga RM 163K dan mula diduduki pada bulan 8 tahun 2007. Namun dari tahun lepas, ia diubahsuai sedikit demi sedikit untuk menukar suasana baru dengan pilihan warna tema hitam, putih dan gold. Bermula di bahagian dapur, seterusnya ke ruang tamu, ia adalah 100% hasil tangan tuan rumah. Antaranya adalah mengecat, membuat accent wall dan grand mirror wainscoting di ruang makan, memasang wainscoting pada dinding, bahagian tangga sehingga ke hall tingkat atas, dan men-DIY set meja makan dan sofa lama.

Hasil Dekorasi Rumah Teres Tema Hitam, Putih dan Gold

VIEW IN GALLERY

Wingchair ditempah.

Karpet bersaiz XXL (ruang tamu) dan L (ruang makan) berharga RM 46 – RM 96, sofa Chesterfield 3-seater, langsir ready-made dark grey dan gold dan renda paku silver berharga RM 3.50 – RM 4 dari Shopee.

Siling hitam dicat.

VIEW IN GALLERY

Kebiasaannya dibuat 1 warna, tetapi mereka mahukan kelainan dengan berdindingkan hitam (cat jenama Unicorn Paint Silk-Tech) dan berkayukan gold. Kayu kecil bersaiz 1 x 0.5 inci dilekat menggunakan gam V-Tech dari Mr. DIY.

Pintu kecil adalah bilik stor.

VIEW IN GALLERY

VIEW IN GALLERY

2 keping langsir grey dan gold diubahsuai dengan setiap keping dipotong kepada 2 dan dijahit semula, menjadi sekeping yang berselang warna.

Meja dicat minyak putih jenama Nippon Paint Platone High Gloss.

Kerusi pula dibuka untuk dicat, dibalut kain hitam menggunakan stapler gun, diletakkan aksesori renda paku pada kawasan stapler dan dipasang semula. Proses yang sama dibuat untuk sofa bersebelahannya.

VIEW IN GALLERY

1 set cermin (4 keping) bersaiz 30 cm x 30 cm berharga RM 19.90 dari IKEA. Kayu wainscoting dipasang sebelum cermin dilekatkan.

VIEW IN GALLERY

VIEW IN GALLERY

VIEW IN GALLERY

Puas hati dengan hasil tangan sendiri, kan.

Kredit: Noor Hasmi Mohamad

Related Posts