Decoration, DIY, Idea Dekorasi, Ubahsuai

Ubahsuai Bilik Laundry Dengan Projek DIY Yang Mesra Bajet, Mudah & Pantas

Banyak projek DIY murah, mudah dan menyeronokkan mempunyai impak design besar, seperti yang dilakukan untuk sebuah ubahsuai bilik laundry ini. Perancangannya, mahu mewujudkan ruang yang terasa dialu-alukan, tidak menelan terlalu banyak kos dan kurang biru. Memandangkan cat sangat transformatif, dinding, kabinet dan lantai dicat. Dengan dinding putih crisp dan countertop hitam bersih, bilik kelihatan berbeza.

Sebelum

VIEW IN GALLERY

Suasana sangat retro. Dinding dan countertop baby blue dipadankan dengan langsir bunga. Lantai linoleum lama sering kelihatan kotor.

VIEW IN GALLERY

VIEW IN GALLERY

Kabinet asal gelap dengan pemegang dated gaya 70-an berkeadaan baik.

VIEW IN GALLERY

Hasil Ubahsuai Bilik Laundry Melalui Projek DIY

VIEW IN GALLERY

Cat Behr Polar Bear (dinding) dan Back To Nature (kabinet). Selain mengemas kini kabinet dengan lapisan cat segar, perkakas asal ditanggalkan dan digantikan dengan tombol kayu simple baru. Lubang perkakas lama diisi dan dialihkan ke sudut bawah, lebih common pada kabinet atas. Warna dan paneling pintu memberikan suasana cottagecore halus.

Rak waterfall dibina sendiri atas mesin basuh dan pengering, menyembunyikan semua tiub belakang mesin, memberikan tempat ‘memegang’ item seperti mangkuk wang dan foto keluarga. Lebihan cat hitam digunakan, sepadan dengan ruang lain.

VIEW IN GALLERY

VIEW IN GALLERY

Countertop biru sedia ada dikekalkan dan ‘dibalut’ dalam kertas contact hitam. Corak berkotak-kotak dilakar dan lantai dicat hitam putih Rust-Oleum Home Floor Coating, transformasi kegemaran yang sangat berbaloi.

VIEW IN GALLERY

VIEW IN GALLERY

Penting mencipta ruang yang memberikan tenaga. Walaupun tidak dapat mencipta bilik laundry impian, ubahsuai mesra bajet ini membuatkan penggunanya tersenyum setiap kali mendobi.

Kredit: Building Bluebird