Ubahsuai Bilik Stor Jadi Bilik Tidur Anak Dara dan Teruna

Apabila anak-anak dah semakin membesar, mereka semestinya memerlukan ruang bilik tidur sendiri. Untuk rumah yang mempunyai bilangan bilik yang sedikit, pasti jenuh ibu bapa nak memikirkan cara untuk mengatasi masalah ini. McYah Joanjett dalam laman Facebooknya juga melalui situasi yang sama tetapi dia akhirnya berjumpa jalan penyelesaian iaitu dengan mengubahsuai bilik stor yang menjadi tempat menyimpan pakaian, mainan, cadar dan barang lain-lain kepada bilik tidur untuk 2 orang anaknya. Memandangkan bilik tersebut penuh dengan barang-barang rumah, dia mengambil masa selama 2 hari untuk mengasingkan barang, menyusun atur dan mendekorasi bilik itu sepenuhnya, dengan dibantu oleh suami.

Satu masalah lain yang timbul adalah perbezaan citarasa dalam ruang bilik disebabkan 2 orang anaknya merupakan sepasang lelaki dan perempuan. Oleh itu, tercetus idea untuk menggabungkan dua tema warna dalam satu bilik iaitu biru dan merah jambu, termasuklah langsir. Boleh dicuba sekiranya anak-anak anda sering bergaduh berebutkan corak dan design dalam bilik tidur.

VIEW IN GALLERY

VIEW IN GALLERY

4 gulung wallpaper ala IKEA berharga RM 100 dan papan hitam berharga RM 69 dari IKEA. 2 buah langsir berharga RM 26 dari Mr. DIY (RM 13 satu).

VIEW IN GALLERY

Almari baju berwarna hitam putih berharga RM 500 dari kedai perabot terpakai dan almari bertingkat berwarna putih pink (untuk simpan mainan) berharga RM 200 lebih dari IKEA.

VIEW IN GALLERY

Katil double untuk kanak-kanak berketinggian 130 cm berharga RM 499 dari IKEA dan cadar patchwork single termasuk sarung bantal berharga RM 45.

VIEW IN GALLERY

Frame gambar bersaiz kecil berharga RM 12, gambar flamingo berharga RM 28 dan gambar zirafah berharga RM 25. Semuanya dari Mr DIY.

VIEW IN GALLERY

Penyangkut baju berharga RM 35 dari IKEA.

VIEW IN GALLERY

Cermin berharga RM 35 dari Mr. DIY.

Kredit: Mcyah Joanjett

Scroll to Top