Ubahsuai Teres 80-an Kepada Design Baru Dengan Kemasan Semulajadi

Pembangunan perumahan yang tidak dirancang dengan baik, kurang kemas dan menarik, gelap dan lembap disebabkan pembinaan yang lemah menyebabkan sebuah rumah teres tengah 2 tingkat 80-an di sebuah bukit di Taman Desa, Kuala Lumpur diubahsuai dengan men-design-nya semula. Berkeluasan (sqft) 1,862 dan 1,338 (GFA), rumah baru direnovasi kepunyaan pasangan chef pastri dan pereka dalaman ini siap pada tahun 2016 dengan kemasan semulajadi dan ‘kosong’.

Design: Farah Azizan, Tia Ahmad

Kontraktor: Bina Imperial

Jurutera C&S: Projurutek Sdn Bhd

VIEW IN GALLERY

Keseluruhan rumah dirobohkan dari dalam, meninggalkan hanya beberapa kolum dan beam penting untuk layout dan design baru.

Hasil Design Baru Teres 80-an Dengan Kemasan Natural

VIEW IN GALLERY

VIEW IN GALLERY

VIEW IN GALLERY

Strategi utama, ‘menaikkan’ public domain rumah iaitu dapur, ruang tamu dan ruang makan ke tingkat 1. Rafter bumbung dibiarkan terdedah dan bahagian penutup bumbung dibuat lutsinar untuk pengudaraan yang lebih baik dan lebih banyak cahaya semulajadi ditapis ke ruang loft baru. Fasad bumbung separa berkaca memanfaatkan pemandangan kanopi pokok matang di taman bertentangan rumah.

VIEW IN GALLERY

Split level sedia ada dalam rumah asal menjadikan paras ground dan lower ground terasa lebih malap dan nyaman, sesuai untuk menempatkan 2 suite bilik tidur bertaman dan bilik tetamu dalam ruang padat dengan kemudahan ensuite. 2 halaman ‘diperkenalkan’ untuk cahaya menembusi ke taman lower ground yang terletak selari sepanjang bilik.

VIEW IN GALLERY

Transformasi yang cantik dan mengagumkan sesiapa sahaja yang memandang.

Kredit: Studio Bikin

Scroll to Top