Untuk yang sibuk bekerja dan mempunyai anak yang ramai, seorang wanita iaitu Cikgu Nida berkongsi caranya dalam memudahkan pengurusan seharian di dapur atau memasak, juga memudahkan isi rumah yang lain mencari bahan apabila perlu. Tambah-tambah jika mereka suka memasak. Sudah 16 tahun cara ini digunakan, iaitu, kebiasaannya, 1 hari yakni hari minggu diambil untuk memenuhkan peti atau menggantikan stok.
Pengasingan bahagian bahan mentah untuk sekali masak mengikut menu kesukaan isi rumah akan dilakukan. Apabila hendak memasak, boleh dinyahbekukan dahulu atau ada yang boleh terus dimasukkan ke dalam periuk. Daun kari, daun sup, daun kesum atau seangkatan dengannya juga boleh disejukbekukan untuk sekali masak.
Cara Pengurusan Bahan Dapur Untuk Memudahkan Anda
Warna bekas yang berbeza digunakan untuk jenis bahan basah yakni aneka makanan laut, ikan, ayam atau daging.
Kebiasaannya disusun mengikut keutamaan menu yang lebih kerap dimasak.
Untuk ikan atau bahan mentah yang bersaiz besar, boleh isikan dalam beg plastik berzip.
Balutkan dalam tisu dapur mengikut sukatan yang dikehendaki dan letakkan di dalam bekas kedap udara.
Cili, limau dan seumpamanya jika dibasuh, pastikan dalam keadaan kering sebelum disimpan di dalam peti.
Aneka sos paket disimpan di dalam botol RM 2.
Jika bermanfaat, boleh kongsikan kepada lebih ramai orang lagi.
Kredit: Cikgu Nida
Gallery of 16 Tahun Guna Cara Ini, Wanita Ini Kongsikannya Agar Mudah Urusan Di Dapur
Tags: #cara mudahkan urusan dapur #cara pengurusan bahan dapur #tips mudah urusan dapur