DIY

Buat Racun Homemade Untuk Elak Pokok Diserang Serangga. Jimat & Selamat!

Mohon share tanda suka

Kaedah penjagaan pokok secara organik adalah yang terbaik kerana tidak menggunakan sebarang bahan kimia atau racun. Salah satu cara adalah penggunaan racun homemade yang dikongsikan oleh Tieok Eng ini. Menurutnya, dia pernah terbaca mengenainya di Facebook dan dikatakan menjadi untuk menyembur pokok-pokok yang diserang ulat-ulat putih.

Selain menjimatkan, yang penting, sayur-sayuran yang hendak dimakan selamat dari racun yang berbahaya kepada manusia. Ia juga berkesan untuk pokok-pokok bunga.

Penggunaan Racun Homemade Yang Jimat dan Selamat, Elak Pokok Diserang Serangga

VIEW IN GALLERY

Caranya, 3 senduk nasi diramas-ramas dan dimasukkan ke dalam botol plastik. Kemudian, campurkan dengan air cucian beras yang pertama, tetapi jangan sehinggu penuh kerana bimbang meletup. Selepas seminggu, boleh semburkan pada pokok-pokok tanpa perlu menambah air.

VIEW IN GALLERY

Pokok cili juga cantik dan berbuah lebat selepas menggunakannya.

VIEW IN GALLERY

VIEW IN GALLERY

Dia turut berkongsi caranya mengelakkan siput babi dari memakan daun-daun, iaitu dengan menabur garam kasar di sekeliling batas, dan sekiranya sering terdapat semut merah kecil pada tanah, kebiasaannya dia membeli paket ubat semut dan menaburnya di kawasan yang bersemut itu.

VIEW IN GALLERY

Selamat mencuba!

Kredit: Tieok Eng