Idea Kreatif

Capai Pencahayaan Semulajadi Dalam Rumah Anda Dengan Pemasangan Siling Ini

Mohon share tanda suka

Pencahayaan yang ideal, iaitu terang tetapi redup mata memandang, mendatangkan keselesaan dan ‘mood’ yang seronok kepada penghuni. Rekabentuk, saiz, kedudukan dan bilangan tingkap yang mencukupi sememangnya amat penting untuk menghasilkan pencahayaan semulajadi yang baik. Bagi Muhammad Sanusi, dia sangat memberi perhatian kepada aspek pencahayaan semulajadi semasa pembinaan rumah.

Berikut adalah kaedah yang dilakukannya demi mendapatkan pencahayaan semulajadi tersebut.

Idea Pemasangan Jenis Siling Ini Untuk Pencahayaan Semulajadi Dalam Rumah

VIEW IN GALLERY

Pada bahagian yang tidak ada tingkap, glass block digunakan.

Untuk keselamatan, pasangkan penggera sensor getaran (vibration sensor alarm). Terdapat di Lazada berharga RM 31.99.

VIEW IN GALLERY

VIEW IN GALLERY

Manakala ruang dapur dipasang siling lutsinar jenis acrylic walaupun telah mempunyai tingkap yang luas kerana menghadap matahari pagi (apabila waktu petang, akan menjadi kurang cerah). Kos (barang sahaja) untuk 4 keping adalah dalam RM 300.

Dia memilih jenis clear, kemudian ditampal plastik ‘tinted’ bercorak frosted (dari Mr. DIY) bagi mengurangkan sedikit keamatan cahaya, haba dan penampakan habuk-habuk siling dan struktur rangka bumbung.

Boleh juga menggunakan bahan polycarbonate sheet.

VIEW IN GALLERY

Rumah ibu dan ayahnya yang selama ini menghadapi masalah gelap yang kronik kerana kurang tingkap juga dipasang siling lutsinar. Keseluruhannya dalam 14 keping, dengan setiap tempat dipasang 2 atau 3 keping.

Tidak timbul masalah rumah menjadi panas kerana keluasan genting lutsinar yang dipasang tidak besar. Bukaan untuk kemasukan cahaya hanya lebih kurang 1 kaki persegi bagi setiap kawasan yang dipasang siling ini.

Sekeping berharga RM 80.

VIEW IN GALLERY

VIEW IN GALLERY

VIEW IN GALLERY

VIEW IN GALLERY

Semoga sedikit perkongsian ini dapat meningkatkan tahap keselesaan anda dari segi pencahayaan ruang dalaman rumah.

Kredit: محمد سنوسي