Idea Dekorasi, Ruang Tamu

Dekorasi Ruang Tamu Rumah Flat Tapi Hasil Macam Di Kampung. Kemas!

Tak dapat duduk dalam kawasan kampung tidak mengapa, sekurang-kurangnya kita boleh dan mampu mendekorasi ruang rumah seperti suasana di kampung. Contoh seperti rumah Suria Budin yang merupakan sebuah rumah flat tetapi hasil dekorasinya di ruang tamu ini menampakkan dia menetap di rumah kampung. Rumah ini berkeluasan 960 kaki persegi dan mempunyai 3 buah bilik tidur dan 2 buah bilik air, tetapi dia membuat sebuah bilik di ruang dapur jadi, hanya tinggal 2 buah bilik tidur.

Sudah memasuki usia 14 tahun menetap, walaupun tidak ditetapkan konsep deko di ruang ini tetapi, dia menyukai perabot-perabot rotan. Ceritanya, sudah 21 tahun, seusia dengan perkahwinannya, perabot-perabot rotan tersebut bersama dengannya setiap kali dia berpindah. Selain itu, di ruang tamu ini juga menjadi tempat dia menjahit dan membuat kraftangan iaitu bunga sabun. Keluasan rumah yang agak terhad membuatkan mereka perlu berkongsi ruang. Namun, ia tetap nampak kemas!

VIEW IN GALLERY

Jam dinding dibeli dari rakannya atau terdapat juga di Lazada.

VIEW IN GALLERY

Design tingkap yang kebiasaan dilihat di rumah kayu kampung.

VIEW IN GALLERY

VIEW IN GALLERY

VIEW IN GALLERY

VIEW IN GALLERY

Masih ada lagi yang mengekalkan deko ‘old school’ seperti ini walaupun tinggal di kawasan bandar. Ini semua bergantung kepada citarasa dan penghargaan kita kepada perabot-perabot lama.

Kredit: Suria Budin