DIY Meja Lipat Yang Jimat Ruang Dengan Bajet RM 17.30 Sahaja

Sesiapa yang duduk di rumah yang mempunyai ruang yang terhad, mesti susah nak meletakkan perabot kerana boleh mengganggu pergerakan kita. Seperti contoh kediaman Farah Fauzana Ismail ini, tetapi, dia melakukan satu idea kreatif yang membantu menjimatkan ruang dalam rumah di samping berguna untuk kegunaan seharian. Idea ini digunakan untuk anak-anaknya tetapi orang dewasa juga boleh mencuba idea ini. Dia mewujudkan satu sudut belajar untuk anak-anaknya dengan menDIY meja lipat yang pasti menjimatkan ruang dalam rumah dengan hanya bermodalkan RM 17.30 sahaja.

Barangan yang diperlukan (untuk 1 meja) adalah:

– Meja belajar kanak-kanak

– Adjustable bracket berharga RM 13.90 dari Mr. DIY

– Wallpaper

VIEW IN GALLERY

Rupa asal meja sebelum ditukar rupa. Jika tiada meja yang sesuai di rumah, boleh membelinya di Mr. DIY atau mana-mana kedai yang murah. Boleh juga jika ingin gunakan plywood tetapi prosesnya mengambil masa dan menggunakan modal yang agak mahal.

VIEW IN GALLERY

Pertama sekali, buka semua jenis skru dan bracket, dan hanya ambil papannya.

VIEW IN GALLERY

Kedua, alaskan meja dengan wallpaper.

VIEW IN GALLERY

Ketiga, tandakan dan pasangkan kaki iaitu adjustable bracket.

VIEW IN GALLERY

Setelah kaki siap dipasang pada kedua-dua belah, tandakan meja mengikut ketinggian dan keselesaan anak-anak. Kemudian, drill lubang dan pasang meja. Terus siap.

VIEW IN GALLERY

Untuk melipat, angkat sedikit meja ke atas dan tekan butang kemudian lipat. Bukan sahaja boleh dijadikan sebagai meja belajar, ia juga berguna sebagai tempat untuk membaca.

VIEW IN GALLERY

Rupa apabila meja sudah dilipat.

Kredit: Farah Fauzana Ismail

Scroll to Top