DIY, Perabot

Hasil Projek DIY Rak Sinki Luar Rumah Guna Besi C-Channel & Batten. Puas Hati!

Hendak mencuci perkakas-perkakas dapur, pasti memerlukan ruang basuhan yang agak luas dan tidak terganggu dengan barangan lain. Jadi, alangkah mudahnya sekiranya mempunyai ruang sinki khas untuk fungsi tersebut. Seorang lelaki bernama Ben Safwan berkongsi hasil projek DIY rak sinki luar rumah (outdoor) yang dilakukannya menggunakan material besi biru c channel dan batten (masing-masing hampir 3 batang).

Bersaiz 4 1/2 kaki x 3 kaki tinggi x 20 inci lebar, ia dibuat agar kukuh, tahan lasak dan air. Oleh itu, dia sangat berpuas hati dengan hasil DIY rak sinkinya ini.

DIY Rak Sinki Luar Rumah Dari Besi C-Channel dan Batten

VIEW IN GALLERY

Tapak menggunakan double, sokongan menggunakan teknik bukaan tepi dan tengah, bahagian yang tidak terlihat/dalaman menggunakan skru dan bahagian luar menggunakan rivet.

Dia amat mementingkan rupa yang bersih dan keselamatan, jadi segala bucu tajam di-grinder melengkung, dikikir, diketuk dan disapu simen sebelum digosok.

VIEW IN GALLERY

VIEW IN GALLERY

VIEW IN GALLERY

Spray-kan etching primer sebagai lapisan pelekat antara coating besi biru dengan cat. Sesudah selesai, spray-kan primer anti-karat/iron oxide dan finishing gloss hitam. Semuanya menggunakan compressor.

VIEW IN GALLERY

VIEW IN GALLERY

Sinki jenis single bowl berharga RM 200.

Faucet/paip jenis spray berharga RM 70 dari kedai hardware.

VIEW IN GALLERY

Buat sendiri sahaja tetapi hasil nampak mahal!

Kredit: Ben Safwan