DIY, Perabot

Projek DIY Rak Tupperware Untuk Isteri Guna Besi Hollow & Papan HeveaBoard

Tipulah sekiranya golongan wanita tidak menyukai untuk mempunyai rak khas untuk koleksi tupperware mereka, kan? Begitu jugalah dengan isteri kepada Izat Akmal apabila dia meminta rak tersebut untuk menyimpan tupperware-nya. Walaupun tidak mahir dan tiada pengetahuan dalam pertukangan, namun hasil dari melihat YouTube, mengikuti FB group-group welding dan rajin bertanya, dia akhirnya dapat menyiapkan sebuah rak tupperware untuk isterinya.

Memandangkan dia sangat menyukai kombinasi besi dan kayu, projek DIY ini menggunakan besi hollow dan papan heveaboard. Dengan anggaran kos dalam RM 800 lebih, dia mengambil masa selama seminggu lebih.

Proses DIY Rak Tupperware

VIEW IN GALLERY

Sekeping papan berharga RM 180 dari kedai menjual kayu-kayu perabot (sekeping setengah digunakan).

Mesin welding jenama ACO 3 in 1 MIG Gas-less berharga RM 800.

VIEW IN GALLERY

Sekeping diamond mesh berukuran 4 x 8 kaki berharga RM 90 dari kedai hardware yang menjual barang-barang besi sahaja (separuh digunakan). Celahannya perlu di-sander sedikit kerana bucunya tajam yang berbahaya kepada kanak-kanak.

VIEW IN GALLERY

VIEW IN GALLERY

Cat mahogany.

Berketinggian 8 x 8. Ukuran (kaki) partition dalam diagak sahaja. Lebar dari hadapan ke belakang adalah 1 kaki papan, maka 1 kaki lebih sedikit termasuk frame.

Hasil DIY Rak Tupperware Menggunakan Kombinasi Besi dan Papan

VIEW IN GALLERY

VIEW IN GALLERY

VIEW IN GALLERY

VIEW IN GALLERY

Yang penting, yakin dan berani mencuba.

Kredit: Izat Akmal