‘Saya Jumpa 2 Biji Kerusi Meja Makan Terbuang, Kutip dan Jadikan Sofa Kayu DIY Ni’

Mohon share tanda suka

“Saya jumpa 2 biji kerusi meja makan yang orang buang. Saya kutip dan jadikan diy sofa kayu ni. Cuma beli kain, spray clear dan span je…”

Cukup kreatif. Berbekalkan 2 biji kerusi meja makan terbuang, Puan Mastura Mohd Yusof berjaya hasilkan diy sofa kayu. Idea yang dapat jimatkan bajet tapi tetap cantik dan praktikal.

Di sini kami bawakan idea DIY sofa kayu oleh Puan Mastura Mohd Yusoff, lengkap dengan langkah demi langkah.

Cara buat kerusi kayu (sofa) DIY Daripada 2 Buah Kerusi Meja Makan

Bahan-bahan

  • 2 buah kerusi meja makan yang dah tak digunakan
  • 4 keping span – tebal 8mm
  • kain perca
  • skru
  • kayu panjang
  • plywood
  • spray

Cara-cara DIY sofa kayu

1. Potong

Langkah pertama, potong pada bahagian depan tempat duduk kedua-dua kerusi meja makan seperti gambar di bawah ini.

VIEW IN GALLERY

2. Cantumkan

Kedua-dua kerusi yang dipotong tadi dicantumkan dengan sebatang kayu dan dikemaskan dengan menggunakan paku.

VIEW IN GALLERY

Saya tambahkan juga 3 batang lagi kayu melintang di bahagian tempat duduknya supaya lebih kukuh.

VIEW IN GALLERY

3. Potong bahagian penyandar

Penyandar kerusi meja makan yang asal ini agak tinggi dan tidak sesuai untuk dengan design sofa. Potong bahagian penyandar mengikut kesesuaian. Kalau tak potong pun tak apa, janji anda selesa dengan ketinggiannya.

VIEW IN GALLERY

Saya potongkan hampir separuh daripada ketinggian asal.

VIEW IN GALLERY

Kemudian, saya ubahsuai sedikit dengan menggunakan semula kayu yang diambil daripada kerusi yang sama ini juga. Saya ambil kayu dari bahagian yang bertanda X seperti gambar di bawah.

VIEW IN GALLERY

4. Pasang Papan 

Untuk tempat duduk DIY sofa kayu ini, saya gunakan sekeping plywood tebal.

VIEW IN GALLERY

5. Pasang Span

Bila sudah siap, kita bolehlah buat kusyen sofa. Kalau nak jimat boleh diy juga. Balutkan saja span yang telah dilapis-lapis dengan menggunakan kain perca. Bagi yang rajin, boleh buat lekuk-lekuk pada bahagian permukaannya. Skrukan saja. Kalau guna stapler lagi senang.

VIEW IN GALLERY

Kemudian, tambahkan manik untuk menutup skru pada permukaan diy kusyen sofa tadi.

VIEW IN GALLERY

6. Spray

Langkah terakhir, spraykan ikut warna kegemaran anda. Kalau warna kerusi tadi masih OK, tak perlu spray pun tak apa. Cukuplah dengan memberi kemasan pada setiap hujungnya supaya tiada sisi yang tajam.

Sudah siap! dan,

Inilah hasilnya.

VIEW IN GALLERY

VIEW IN GALLERYKredit : Pn Masture Mohd Yusoff

Jadi sapa2 yang ada kerusi meja makan yang dah tak elok tu, jangan la di buang ye. Boleh cuba idea & design diy sofa kayu ini.

Tags: #diy perabot #diy sofa #projek diy

Bina Untuk Jadi Tempat Penginapan, Deko Rumah Pokok Ini Selesa Untuk Tetamu
Mohon share tanda sukaRumah pokok walaupun kecil, ia selesa untuk didiami. Oleh itu,
Rumah Teres 3 Tingkat Ini Bercirikan Sleepers Trek Kayu Kereta Api Kitar Semula
Mohon share tanda sukaSebuah transformasi rumah teres tengah 3 tingkat berkeluasan 22 x
Jaga Baik Rumah Sewa, Lelaki Ini Ubahsuai Dapur Dengan Barang Shopee & IKEA
Mohon share tanda sukaSelagi boleh, semua kerosakan dalam rumah akan dibaiki sendiri. Begitu
Ambil Masa 4 Bulan, Lelaki Ini Bina Sendiri Tembok Dinding Rumah Guna Batu Kuari
Mohon share tanda sukaPelbagai jenis tembok dinding yang dihasilkan dari pelbagai bahan. Bagi

Comments are closed.