Hasil Dekorasi Sendiri Ruangan Kedai Guna Rumput Karpet Ala ‘Green Wall’

Kita boleh melihat pelbagai kegunaan hiasan rumput karpet ini di rumah. Di mana-mana pun boleh diletakkan untuk menghiasi ruang-ruang sama ada di luar ataupun di dalam rumah. Tetapi, ia bukan terhad untuk rumah sahaja, malah di kedai atau premis-premis perniagaan boleh menggunakan hiasan ini. Salah seorangnya iaitu Farizah, pemilik kedai ‘Home n Decor’ yang berlokasi di Jempol, Negeri Sembilan, menggunakan rumput karpet untuk menghias cermin kedainya ala-ala ‘green wall’.

VIEW IN GALLERY

Melalui FB group ‘Kelab Kaki Deko’, dia berkongsi sedikit isu yang dihadapi ketika ingin mendekorasi ruangan ini. Pertama, gam untuk melekatkan rumput karpet. 2 jenis gam dari Mr. DIY sudah digunakan namun tidak berkesan. Apabila dilekatkan sahaja, ia melorot ke bawah. Akhirnya, dia menggunakan gam tembak sahaja, yang dibuat untuk menggubah bunga.

Kedua, orang yang boleh menghias ‘green wall’ ini. Setelah tempoh 3 – 4 hari pencarian, anggaran bajet yang diperolehinya adalah dalam RM 1500. Oleh kerana melebihi bajetnya, dia bertindak membeli barang-barang dan mendekorasinya sendiri dengan kos tidak sampai RM 500.

VIEW IN GALLERY

VIEW IN GALLERY

VIEW IN GALLERY

Hasil Dekorasi Ruang Kedai Ala ‘Green Wall’ Menggunakan Rumput Karpet

VIEW IN GALLERY

Peniaga-peniaga yang lain bolehlah mengambil idea ini.

Kredit: Farizah FieMarissa

Scroll to Top