DIY, Idea Dekorasi, Ruang Tamu

Hasil Pertukangan Lelaki Ini Bina Ruang Tamu Sendiri Jadi Inspirasi Ramai

Bakat bertukang ini merupakan satu anugerah yang ramai daripada kita impikan untuk miliki supaya dapat menghasilkan pelbagai barangan untuk rumah. Namun, seorang lelaki yang berasal dari negeri Sabah iaitu Hassan Jalil memiliki kemahiran bertukang yang mengagumkan apabila dia bertindak membina dan menghias sendiri ruang tamu rumahnya. Hasil kerja tukangnya itu dikongsikan oleh si isteri iaitu Noraidah Zaili melalui FB group ‘Kelab Kaki Deko’.

Proses pembinaan bermula pada bulan April tahun 2020 sewaktu PKP, sehingga hujung tahun bulan Disember. Memasuki tahun baru 2021, mereka akhirnya dapat memiliki sebuah ruang tamu yang selesa hasil ‘titik peluh’ suami tercinta. Memandangkan pasangan ini menetap di Brunei Darussalam, maka segala barangan dan peralatan dibeli dari kedai di sana. Apa-apapun, yang pastinya, hasil pertukangan lelaki ini dalam membina ruang tamu sendiri telah menjadi sumber inspirasi ramai orang.

VIEW IN GALLERY

VIEW IN GALLERY

VIEW IN GALLERY

VIEW IN GALLERY

Besi channel dilekatkan pada siling menggunakan screw.

VIEW IN GALLERY

Lekatkan gypsum board yang dipotong sendiri menjadi bentuk bulat.

VIEW IN GALLERY

VIEW IN GALLERY

Border frame menggunakan kornis.

VIEW IN GALLERY

HASIL AKHIR:

VIEW IN GALLERY

VIEW IN GALLERY

  • Frame Kaabah berfungsi sebagai penunjuk arah kiblat
  • Karpet bersaiz 200 x 290 cm
  • Meja berharga dalam RM 240+
  • Cat dinding berwarna kelabu

VIEW IN GALLERY

Jika anda ingin melihat dengan lebih jelas setiap langkah-langkahnya, boleh merujuk video tutorial dari YouTube. Mungkin satu hari nanti anda boleh mencuba membina ruang tamu anda sendiri.

Kredit: Noraidah Zaili