Idea Dekorasi, Seni bina, Ubahsuai

Hasil Transformasi Rumah Townhome 3 Tingkat Pasangan Ini (Bahagian 1)

Mohon share tanda suka

Sebuah townhome 3 tingkat di Thailand telah direnovasi, hasil kerja OFFICIAL SPACE Co., Ltd. Di-design dan disusun atur oleh pasangan Nont dan Pear, setiap ruang direka bersesuaian untuk kegunaan praktikal dalam kehidupan seharian termasuk dekorasi. Saiz tanahnya adalah 1505 sqft (kawasan boleh digunakan, 1612 sqft) dan mengambil tempoh anggaran 8 bulan untuk disempurnakan.

Sebelum & Selepas Transformasi Townhome

VIEW IN GALLERY

VIEW IN GALLERY

Gaya rumah yang disukai. Semua barangan rumah dipilih sendiri.

– Pembinaan facade dari bahan kayu artificial dan frame besi adalah untuk berlindung daripada matahari dan sebagai privasi. Namun, cahaya masih boleh menembus masuk

– Pintu sliding ditukar kepada kayu (boleh dibuka besar atau kecil) dan tingkap

Foyer

VIEW IN GALLERY

Kabinet kasut beserta tempat duduk.

Tingkat 1

VIEW IN GALLERY

– Dinding sisi tidak sekata

– Tiada privasi

VIEW IN GALLERY

VIEW IN GALLERY

– Terdapat banyak pembahagi yang boleh menyebabkan ketidakselesaan

– Ketinggian lantai dan siling sedikit rendah

– Terdapat dinding pembahagi antara hadapan dan belakang rumah, dan berlainan lantai

VIEW IN GALLERY

Mereka menyukai ruang terbuka dan ‘berangin’ tetapi ‘warm’. Maka, semua dinding dirobohkan dan siling ditinggikan untuk menyambungkan semua ruang.

Lantai direkabentuk dengan ketinggian berlainan, ibarat pemisah antara ruang tamu dan pantri.

– Lantai – mozek wood grain rubber

– Bahan built-in- wood grain laminate

VIEW IN GALLERY

– Asalnya, ia dipisahkan menjadi bilik kecil

– Tingkap bercahaya rendah

VIEW IN GALLERY

Sudut ini mempunyai suasana rumah kafe yang serbaguna iaitu tempat makan dan minum, memasak hidangan ringan dan tempat kerja.

VIEW IN GALLERY

– Tingkap kecil menjadikan bilik kelihatan gelap kerana tidak menerima cahaya luar yang mencukupi

– Sudah terdapat hos mesin basuh

Ruang Laundry

VIEW IN GALLERY

– Tingkap ditukar kepada ketinggian lantai untuk lebih cahaya

– Kabinet built-in untuk menyimpan pelbagai alatan cucian

VIEW IN GALLERY

Asalnya, pintu bilik air berada di tengah rumah, sebelah tepi.

VIEW IN GALLERY

Pintu diubah dan disambungkan ke ruang laundry.

Ada lebih banyak lagi perkongsian transformasi rumah ini di bahagian seterusnya.

Kredit: Peary is happy

Related Posts