Idea Dekorasi, Ruang Tamu, Ubahsuai

Idea Deko Ruang Tamu Rumah Kuarters Dalam Versi Bajet Rendah Sahaja

Siapa yang tinggal di rumah kuarters tetapi tidak tahu untuk menghiasnya versi bajet rendah? Boleh mencuba idea Syarfa Abdullah ini dalam cubaan deko ruang tamu rumah kuarters milik beliau dengan bajet rendah sahaja. Ceritanya, proses di awal berpindah rumah adalah mencuci, membasuh dan mengecat rumah, dan kini sudah setahun lebih dia menetap di sini. Perabot kebanyakannya dari IKEA, Kaison, Mr. DIY dan Shopee. Dia juga mencuba untuk menggabungkan warna-warna kegemarannya iaitu gold, kelabu, putih, hitam dan merah jambu dalam ruang tamu ini.

Idea Deko Ruang Tamu Rumah Kuarters

VIEW IN GALLERY

Pertama kali datang melihat kuarters sebelum berkahwin, ini keadaan ruang tamu pada setahun yang lepas. Keadaan sebelum deko ruang tamu bermula.

VIEW IN GALLERY

VIEW IN GALLERY

Disebabkan cat asal sudah luntur warnanya jadi dinding dicat baru kepada warna putih untuk kelihatan lebih bersih dan luas.

VIEW IN GALLERY

Pasang tikar getah dan langsir. Langsir design terkini berharga RM 400+ dari Kaison untuk seluruh rumah. Terdapat 15 buah tingkap jendela.

VIEW IN GALLERY

Set sofa ruang tamu dari IKEA.

VIEW IN GALLERY

VIEW IN GALLERY

  • Hiasan dinding ruang tamu, Kalimah Allah dan Muhammad berharga RM 150 sepasang dari Shopee
  • Gambar bersaiz 10 x 10 berharga RM 10 sekeping dan untuk yang bersaiz 8 x 8 berharga RM 8 sekeping. Dipesan dengan ‘Memory Potret melalui Facebook. Warna hitam dan putih dipilih untuk mengikut tema dan mengelakkan rumah kelihatan serabut
  • Bantal sofa berharga RM 14 – RM 16 sebuah dari Mr. DIY

VIEW IN GALLERY

Lampu tanpa wayar di tengah berharga RM 30 sebuah, ia adalah auto sensor dan boleh menggunakan cas. Lampu di kiri dan kanannya pula berharga RM 30 untuk 3 buah beserta alat kawalan dan menggunakan bateri. Kedua-duanya dari Shopee.

VIEW IN GALLERY

Aksesori lilin berharga 50 sen sebuah dari Shopee.

VIEW IN GALLERY

Bantal berwarna gold dan putih, kelabu dan merah jambu juga untuk mengikut tema.

Kredit: Syarfa Abdullah