Idea DIY Karpet Hiasan Buat Santai-Santai Sambil Tonton TV. Sila Cuba!

Siapa yang pandai menjahit atau ingin cuba-cuba menjahit, boleh mulakan dengan menjahit karpet hiasan ini. Selain dibuat sebagai dekorasi rumah, ia juga sesuai untuk anda bersantai-santai sambil menonton TV. Anuar Chik ada berkongsi cara ingin men-DIY karpet hiasan ini dalam FB group ‘Geng minat menjahit’. Hasilnya nampak menarik. Jika dah mahir nanti, boleh dijadikan sebagai sumber pendapatan juga.

VIEW IN GALLERY

Pertama sekali, beli batting fiber berukuran 1 meter, berketebalan 1.5 inci dan bidang 90 inci dari kedai alat jahitan (harga RM 18 semeter). Ukur saiz yang anda ingin buat. Anuar menggunakan saiz 40 inci (panjang) x 38 inci (lebar).

VIEW IN GALLERY

Potong kain mengikut bentuk yang anda mahukan. Biar terlebih besar agar mudah untuk menjahit kerana fiber akan menarik atau ‘stretch’ apabila dijahit. Selepas itu, lukis urat daun seperti di atas, atau ikut kesukaan anda. Letakkan batting di tengah antara 2 lapis kain. Kemudian, jahit jelujur di keliling daun dan bahagian tengah.

VIEW IN GALLERY

Jahit mengikut garisan tadi menggunakan jahitan biasa dengan nombor 4. Gunakan tapak biasa sahaja. Jahit sehingga habis, kemudian potong lebihan kain di tepi bentuk itu.

VIEW IN GALLERY

Setelah selesai memotong mengikut bentuk, jahitkan piping atau lis di keliling daun. Boleh juga dijahit tepi rapat, ikut kesukaan anda.

Cotton piping bersaiz 1 inci (segulung) dari kedai alat jahitan.

HASILNYA:

VIEW IN GALLERY

Siap 4 set dengan pelbagai saiz.

VIEW IN GALLERY

Guna kain jenis cotton atau kain lining yang murah.

Untuk yang rajin mencuba dan minat menjahit, bolehlah cuba idea karpet hiasan ini.

Kredit: Anuar Chik

Scroll to Top