DIY, Idea Dekorasi, Idea Kreatif

Idea DIY Lampu Dinding Ala-Ala Nanoleaf Guna Bahan Murah Tapi Hasil Mahal

Pelbagai jenis bentuk dan rekaan lampu yang berfungsi bukan sahaja untuk memberi pencahayaan, tetapi menjadi elemen penyeri ruang rumah. Salah satunya yang mungkin tidak biasa didengar adalah nanoleaf. Adakah anda pernah mendengar mengenai lampu nanoleaf ini? Lampu tersebut agak mahal kerana rupanya yang eksklusif, namun, sebenarnya ia boleh sahaja di-DIY sendiri. Lihat perkongsian dari Firdaus Adnan mengenai hasil DIY lampu dinding ala-ala nanoleaf di bawah ini.

DIY Lampu Dinding Ala Nanoleaf

VIEW IN GALLERY

Jadi, bagaimana caranya? Jawapannya, dengan menggunakan kotak terpakai, aluminium foil, pinggan plastik pakai buang dan strip RGB LED 5050 berukuran 5 meter, 12V 4pin.

Cara mengawal strip LED pula? Menggunakan LED splitter yang biasa, sambungkannya daripada motherboard RGB 4pin 12V, kemudian teruskan sambungan kepada strip LED pada meja dan nanoleaf. Jadi, strip LED dikawal menggunakan software di dalam PC tersebut.

VIEW IN GALLERY

VIEW IN GALLERY

Hasil DIY Lampu Ala-Ala Nanoleaf. Murah Tapi Hasil Mahal!

VIEW IN GALLERY

Di YouTube juga terdapat tutorial untuk men-DIY lampu nanoleaf ini. Boleh cari ‘diy nanoleaf’ atau di sini sebagai rujukan.

VIEW IN GALLERY

Sekiranya ada yang berminat dengan lampu begini, selamat mencuba!

Kredit: Firdaus Adnan