Idea Dekorasi, Idea Kreatif

Idea Ruang Balkoni Rumah Jadi Tempat Bersantai

Bila baru balik daripada kerja, atau sedang menikmati cuti di rumah, selain daripada bilik tidur, pasti kita memerlukan tempat untuk melepaskan kelelahan atau menenangkan fikiran. Perkongsian kali ini ingin membantu anda mencari idea untuk membina satu ruang santai untuk anda meluangkan masa yang berkualiti. Emma Villa melalui akaun Facebooknya telah berkongsi idea ruang balkoni rumah yang diubahsuai menjadi tempat bersantai dia sekeluarga. Balkoni yang berunsurkan bohemian ini juga menjadi tempat tanaman-tanamannya hidup subur dan menghijau.
Untuk mengelakkan tempias hujan dan basah, segala alatan daripada fabrik akan disimpan sekiranya balkoni tidak digunakan. Siap boleh berkhemah lagi dekat situ. Menarik bukan idea ni?
  • Hammock dibeli melalui online (Ali Express atau Shopee)
  • Sheer curtain jenama LILL dari IKEA
  • Rod (boleh laras) dari Daiso dan digantung menggunakan cangkuk jenis S
  • Pasu putih plastik dari nursery

Untuk tempat menggantung hammock, gunakan skru bersaiz besar yang bersesuaian dengan saiz lubang cangkuk. Drill dan pasang dengan kemas supaya hammock kuat menampung berat.

Pasu terracotta dari kedai Ace hardware dan Daiso. Bola simpul berwarna emerald green dari IG shop @shellys_handmade.
Hammock ini sesuai untuk orang dewasa. Yang penting adalah cangkuk untuk menampung berat. Puan Emma menggunakan hook jenama Ekorre dari IKEA berharga RM 14 untuk sepasang. 1 hook itu boleh menampung berat sebanyak 120 kg. Selain itu, knit wool cream dari IG shop @safiyasweetbundle dijadikan alas lantai dan knit wool green yang tergantung itu dari IG shop @nuhaa_preloved_bundle.
Dahan ini merupakan dahan sebenar yang diambil daripada pokok-pokok yang tumbang.
Kredit: Emma Villa