Idea Ubahsuai Bilik Air Nampak Baru Dengan Bajet Yang Rendah

Bilik air merupakan antara ruang yang penting dalam rumah. Sekiranya kebersihan bilik air tidak dijaga dengan baik, nak guna pun jadi kurang selesa, apatah lagi jika rumah menerima kunjungan tetamu, pasti mereka mempunyai tanggapan negatif terhadap tuan rumah. Jadi, salah satu cara nak mengubahsuai bilik air supaya kelihatan baru tetapi dengan bajet yang rendah, boleh lihat cara yang dilakukan oleh Khairunnisa Baharin melalui laman Facebooknya. Katanya, bajet untuk menukar jubin kebiasaannya mahal jadi dia memilih cara murah dan mudah iaitu hanya cat lantai dan dinding dan tambah wallpaper sahaja. Memang nampak seakan-akan baru!

Untuk jubin, cat yang digunakan adalah pertama, Nippon Paint EA9 Finish HB berharga RM 180 untuk 5 liter (sebagai primer atau lapisan atas). Kemudian, tunggu sehingga kering sekurang-kurangnya 5 jam dan cat lapisan kedua menggunakan Nippon Paint EA4 Finish untuk finishing (RM 50 untuk 1 liter).

Kalau jenis cat untuk jubin yang jarang terdedah kepada air, boleh menggunakan Nippon Paint Hycote 51WT berharga RM 300++ untuk 5 liter (sebagai primer atau lapisan atas). Tunggu sehingga kering sekurang-kurangnya 8 jam kemudian gunakan Nippon Paint EA4 Finish untuk finishing (RM 50 untuk 1 liter).

VIEW IN GALLERY

Sebelum cat, tutup lubang yang ada pada jubin dengan ‘cement grout’.

Rak mandian dari HomePro. Wallpaper bercorak (kalis air) berharga RM 19.90 dari Kaison.
Cara yang sama digunakan untuk bilik air kedua (bawah).
Warna ‘nude’ digunakan pada bilik air ini. Wallpaper berharga RM 36 dari Kaison.
Kredit: Khairunnisa Baharin
Scroll to Top