Cara Buat Kabinet Dapur Bajet Serendah RM 300? DIY Je!

Rumah sesiapa yang tak ada kabinet dapur pasti sedikit membebankan kerana kita boleh nampak dengan jelas betapa tidak tersusun peralatan-peralatan di dalamnya. Nak cari barang pun mengambil masa, belum lagi nak mula memasak. Apa kata ikut cara seorang lelaki ini di Facebook bernama Aliff Muhammad yang berkongsi langkah membina sendiri kabinet dapur dengan kos yang rendah. Menurutnya, harga nak buat kabinet dapur ni memakan belanja sebanyak RM 2K-3K, malahan boleh mencecah 10K! Disebabkan itu, idea untuk membina sendiri kabinet dapur muncul setelah melakukan beberapa carian di Internet. Yang penting, jimat dan mudah. Terutamanya bagi yang mahir bertukang, jangan bazirkan wang dan kemahiran anda, boleh buat sendiri je. Tiada masa? buat mengikut masa terluang yang ada asalkan ada progress walaupun perlahan. Ini juga untuk kesenangan para isteri nak menyimpan peralatan-peralatan memasak mereka yang bermacam-macam jenis.
Antara alatan-alatan yang digunakan:
Kayu berukuran 1 x 2
Papan playwood berukuran 4 mm
Kayu siling untuk bingkai
– Engsel pintu
Skru kayu bersaiz 1 inci
Siller + cat minyak + kertas pasir
– Pemegang pintu
Magnet pintu almari (RM 2.12)
Kos keseluruhan adalah dalam RM 300 saja. Jimat kan?
Ukur pintu pakai kayu playwood 4 mm.
Dah siap potong ikut ukuran, letakkan playwood. Terpulang pada kita nak buat design pintu yang bagaimana.
Pasangkan pemegang pintu.
Sambung buat pada ruang seterusnya.
Bila dah siap pasang semua, gosok kayu dengan kertas pasir sebelum cat.
Cat menggunakan cat minyak. Untuk kesan lebih berkilat, boleh cat 3 lapis.
Pasangkan magnet pemegang pintu pada belakang pintu seperti contoh di atas.
Cat frame.
Hasilnya bila dah siap.
Kredit: Aliff Muhammad

Tags: #diy kos rendah #idea diy kabinet dapur #tips dapur kemas

DIY Nightstand Rupa Fluted Dengan Ubahsuai Nightstand Lama & Trim Kayu Pine
Mahu mencipta rupa fluted pada perabot lama? Sebuah nightstand lama sedia ada beberapa
DIY Dinding Accent Pelangi Dalam Bilik Kanak-Kanak Perempuan Hasil Inspirasi
Semua orang menyukai pelangi. Disebabkan itu, sebuah projek DIY dinding accent pelangi ditambah
DIY Wainscoting Shiplap Untuk Nurseri. Cukup Mudah Namun Jadi ‘Statement’ Besar!
Projek DIY wainscoting shiplap sangat menyeronokkan kerana cukup mudah namun menjadi statement besar,
DIY Ubahsuai Dresser Kayu Ceri, Sentuhan Peribadi Yang Istimewa Untuk Nurseri
Projek DIY boleh menjadi sangat terapeutik terutamanya apabila ia sesuatu yang istimewa, seperti