Seni bina

Kesilapan Sering Dilakukan Tukang Dalam Pemasangan Palung Air (Bahagian 4)

(Sambungan bahagian 1, 2 dan 3) Palung air amat berguna untuk mengelakkan air hujan dari bumbung mengalir terus ke bawah/rumah jiran. Namun apabila tukang yang diambil untuk melakukannya tidak mahir, akan mendatangkan masalah kepada tuan rumah.

Antara Kesilapan Yang Sering Dilakukan

VIEW IN GALLERY

1) Kecerunan (Gradient)

Harus dipasang dengan mencondong ke arah lubang paip air keluar. Jika dipasang rata, air tidak dapat mengalir keluar dengan baik dan bertakung di dalam gutter. Tumbuhan akan tumbuh dengan banyak disebabkan sumber air yang mencukupi dan menjadi tempat pembiakan nyamuk aedes.

2) Kesesuaian

Jenis plastik, lama-kelamaan akan menggelembung terutamanya apabila nipis (terlalu kecil) dan tidak dapat menampung kuantiti air hujan yang banyak. Tidak boleh dipasang cara bertindih. Bahagian sambungan akan diletak satu connector. Bahagian itu berkemungkinan berlaku titisan air semasa hujan.

VIEW IN GALLERY

Jenis GI dan stainless steel, terdapat banyak jenis ketebalan (optimum antara 0.5 mm dan ke atas). GI, lama-kelamaan akan berkarat dan menghasilkan lubang. Air hujan akan menitis keluar melalui lubang tersebut. Stainless steel adalah paling berkualiti, namun terdapat banyak jenis gred.

VIEW IN GALLERY

VIEW IN GALLERY

3) Rangka (Bracket)

Harus bersesuaian. Sekiranya dipasang terlalu jauh, berat air hujan akan menyebabkan bahagian sambungan mengendur ke bawah, seterusnya mula bertakung.

4) Kerja ‘Asal Siap’

Penutup sisi tidak ditutup di kedua-dua belah, seperti untuk “persembahan” sahaja.

VIEW IN GALLERY

VIEW IN GALLERY

Semoga memberi manfaat kepada semua!

Kredit: Lee Wai Wan