Seni bina

Lelaki Ini Kongsi Masalah Dinding Rumah Retak, Perlu Kenalpasti Tahap Keretakan

Apabila dinding rumah mula retak, adakah masalahnya pada asas bangunan? Kenalpasti dahulu tahap kerosakan/keretakan tersebut.

Masalah Mengenai Keretakan Dinding

VIEW IN GALLERY

Paling biasa dipanggil ‘hairline crack‘ atau retak halus yang biasanya melibatkan plaster simen luaran sahaja. Jika dilihat pada dinding bersebelahan yang sama, tidak menunjukkan tanda keretakan yang serupa kerana tidak melibatkan struktur dinding. Ini mungkin boleh dipertimbangkan untuk meneruskan pembelian, namun boleh berbincang dengan pemilik jika mereka boleh pertimbangkan untuk membaikinya atau mengurangkan harga.

VIEW IN GALLERY

Terdapat beberapa sebab asas konkrit yang menampung struktur boleh gagal. Air adalah ‘musuh utama’ di dalam masalah tanah-tanah yang besar, sama ada kandungan air yang banyak menyebabkan tanah “membengkak”, atau air yang tidak mencukupi menyebabkan tanah “mengecut”.

VIEW IN GALLERY

Kelembapan yang rendah/tinggi sewaktu pembinaan. Jika isipadu tanah tidak mencukupi/rendah sewaktu konkrit dituang ke tapak, tanah yang berada di bucu papak konkrit akan mengumpul lembapan kerana ia mudah terdedah kepada air hujan dan air yang berkumpul.

Jika kelembapan tanah tinggi, papak konkrit akan mengumpul air, kecuali jika ia terdedah kepada udara dan haba. Pada tahap ini, ketidakserasian pada pengumpulan kelembapan pada bucu/penjuru papak konkrit dengan nisbah kelembapan yang berbeza menyebabkan ketidakseragaman pada keadaan tanah, dan menyebabkan tanah mendap dan akan retak.

VIEW IN GALLERY

Keretakan struktur boleh diperbaiki jika ianya tidak serius, cuma melibatkan kos yang tinggi. Oleh itu, jika melibatkan keretakan seperti bata/konkrit, pastikan anda dapat menilai tahap kerosakan tersebut dan berbincang dengan pemilik supaya ianya dapat diperbaiki, atau memohon pemilik memberikan pengurangan harga berdasarkan kos baikpulih yang mana anda telah mendapatkannya terlebih dahulu daripada pakar/kontraktor.

VIEW IN GALLERY

Semoga bermanfaat!

Kredit: Radin Fikri