Nak Deko Rumah Paling Bajet, DIY Je Macam Pasangan Ini

Mohon share tanda suka

Siapa yang suka DIY atau mempunyai bakat dalam DIY ni boleh gunakan bakat anda untuk mendeko rumah kerana ia hanya menggunakan bajet yang sangat rendah. Barang-barang DIY juga hanya didapati dari kedai-kedai seperti kedai RM 2 dan Mr. DIY. Pasangan suami isteri di Facebook ini telah pun berkongsi hasil deko rumah mereka yang kebanyakannya hanya DIY sahaja. Nasibah Ramly dan suaminya mula mendeko sejak 4 tahun yang lalu sewaktu awal berpindah sehingga sekarang. Rumah teres kos sederhana yang diduduki mereka dideko secara berperingkat menggunakan bajet yang sangat rendah, menggunakan barang dari kedai RM 2, Mr. DIY, Romantika, Mydin, Giant dan sedikit aksesori dari IKEA untuk menghasilkan barangan dan hiasan deko yang diDIY sendiri.

Jom kita tengok antara hasil barangan dan hiasan yang diDIY pasangan ini untuk rumah mereka.
Pallet terbuang ini diambil oleh suami di sebuah tapak projek tempatnya bekerja.
Meja solek dibalut wallpaper, dan rak diDIY menggunakan kayu plywood tebal yang dilapik atas.
Selotep ditampal pada dinding kemudian dicat.
Dinding dicat putih dan diukur saiz design batu-bata yang dimahukan. Kemudian, tampal selotep sebagai garisan dan cat dalam kawasan selotep itu. Setelah selesai, buang selotep dengan berhati-hati.
Bakul lampu dari Mr. DIY dan mentol dari kedai RM 2.
Dinding menggunakan cat jenama Jotun dan rak meletak perkakas diDIY. Frame dinding pula dari kedai RM 2 dan dispray warna hitam. Gambar dalam frame adalah dari Google yang dicetak.
Pintu kabinet dapur diDIY menggunakan kayu plywood tebal dan nipis yang berukuran 1 x 2. Rak pinggan berbentuk S berharga RM 50 dari Mr. DIY.
Tempat simpanan bawang diDIY menggunakan bakul, tali dan tag nama dari kedai RM 2.
  • Wallpaper dari Mr. DIY. Wallpaper di belakang TV itu berharga RM 3 lebih untuk segulung, tuan rumah menggunakan 5 gulung
  • Rak kiri dan kanan TV dibeli di Giant berharga RM 15 setiap satu, dispray warna putih dan digantung. Manakala, rak atas TV diDIY
  • Meja putih dibalut wallpaper dari IKEA
  • Pokok hijau palsu berharga RM 15 dari Romantika dan pasu plastik dari kedai RM 2. Semua pokok di ruang tamu ini digubah oleh suami
  • Frame lukisan pokok dari pasaraya Mydin
  • Lampu dari IKEA
Kredit: Nasibah Ramly

Tags: #idea deko rumah #idea diy untuk rumah #inspirasi deko diy

Dekorasi Rumah Bertemakan Hitam Yang Simple Dengan Elemen Hasil Mix & Match
Mohon share tanda sukaWalaupun tidak berkesempatan untuk merancang dekorasi rumah disebabkan kekurangan masa,
Dekorasi Bilik Utama Rumah Lama Usia 41 Tahun Milik Ibu Mentua Hasil Renovasi
Mohon share tanda sukaBeruntung kepada sesiapa yang mempunyai ahli keluarga yang sukakan dekorasi.
Dekorasi Rumah Saiz Kecil Selepas 5 Tahun Menetap, ‘Sedap’ Dipandang & Tenang!
Mohon share tanda sukaWalaupun dekorasi rumah masih lagi belum lengkap, sudah mencukupi ianya
Dekorasi Rumah Teres Bertemakan Putih & Kayu Dengan Elemen Rotan Serta Pokok
Mohon share tanda sukaProduk rotan sangat diminati kerana tahan lasak. Salah seorang peminat

Comments are closed.