Nak Hias Ruang Tamu? Baca Dulu 4 Tips Ringkas Tatarias Ruang Tamu Ini

Ruang tamu adalah ruang yang menjadi tempat untuk kita berkumpul bersama keluarga. Oleh itu, penting untuk kita menghiasnya namun, terdapat beberapa perkara yang perlu kita tahu sebelum mula hias ruang tamu. Untuk itu, baca dahulu 4 tips ringkas tatarias ruang tamu di bawah ini, beserta contoh deko ruang tamu yang berguna untuk kita.

4 Tips Hias Ruang Tamu Rumah – Ringkas & Penting

VIEW IN GALLERY

1) Langsir ruang tamu perlu full height, dan seboleh-bolehnya gunakan material blackout dan berkain plain. Ia juga hendaklah digunakan dengan banyak untuk menjadikan efek kain langsir beralun cantik dan kemas.

VIEW IN GALLERY

VIEW IN GALLERY

2) Pemilihan perabot ruang tamu perlu berdasarkan tema yang dipilih. Ukur dahulu ruang sebelum memilih sofa, set meja makan, kelebaran kabinet TV dan sebagainya. Serikan juga ruang dengan throw pillow dan dekorasi dinding yang sesuai.

VIEW IN GALLERY

VIEW IN GALLERY

3) Aspek seterusnya ini sangat penting iaitu pencahayaan pada ruang tamu anda. Seimbangkan lampu kuning dan putih (daylight, cool white dan warm white) bagi menghasilkan suasana yang tenang. Setkan point lebih awal untuk wiring lampu dan kipas sebelum membuat pembelian dan tetapkan beberapa pemilihan lampu seperti track light/eyeball/pendant lamp untuk fokus pada feature wall atau dinding yang mempunyai dekorasi seperti frame, iron art, khat dan sebagainya.

VIEW IN GALLERY

VIEW IN GALLERY

4) Aksesori deko ruang tamu seperti jam, bunga, pokok, pasu dan sebagainya sangat penting untuk sesuatu ruang. Maksimakan dengan pemilihan aksesori menarik tetapi elakkan meletakkan terlalu banyak aksesori kerana akan membuatkan ruang serabut.

VIEW IN GALLERY

VIEW IN GALLERY

Sekiranya perkongsian 4 tips hias ruang tamu ini bermanfaat untuk anda, boleh simpan dan rujuk apabila anda ingin mula mendeko ruang tamu rumah anda nanti.

Kredit: O.R.I

Tags: #contoh deko ruang tamu #idea deko ruang tamu #tips hias ruang tamu

10 Konsep Dekorasi Rumah Minimalis Yang Perlu Anda Tahu
Dekorasi rumah minimalis merupakan suatu konsep yang menekankan pada kesederhanaan, teratur dan praktikal.
DIY Nightstand Rupa Fluted Dengan Ubahsuai Nightstand Lama & Trim Kayu Pine
Mahu mencipta rupa fluted pada perabot lama? Sebuah nightstand lama sedia ada beberapa
DIY Dinding Accent Pelangi Dalam Bilik Kanak-Kanak Perempuan Hasil Inspirasi
Semua orang menyukai pelangi. Disebabkan itu, sebuah projek DIY dinding accent pelangi ditambah
DIY Wainscoting Shiplap Untuk Nurseri. Cukup Mudah Namun Jadi ‘Statement’ Besar!
Projek DIY wainscoting shiplap sangat menyeronokkan kerana cukup mudah namun menjadi statement besar,