Idea Dekorasi, Idea Kreatif

Penggunaan Barangan Lama & Terpakai Sebagai Hiasan Kediaman Yang Menarik

Sebagai seorang pencinta barangan lama dan terpakai, dunia seorang lelaki bernama Mazlan Zain hanya dipenuhi dengan penggunaan barangan tersebut untuk hiasan kediamannya. Masa terluang akan diisi dengan idea-idea yang menarik dan kreatif, seperti sebahagian yang boleh dilihat di bawah ini.

Hasil Dekorasi Menarik Kediaman Dari Barangan Lama Dan Terpakai

VIEW IN GALLERY

Pokok heliconia dari laman rumah dipotong, disusun dalam balang kaca dan diletakkan air, sebagai gubahan penyeri ruang ke dapur.

VIEW IN GALLERY

Sepasang tingkap lama dari stor dilekatkan di dinding. Sapukan minyak kayu untuk ‘membangkitkan’ warna hitamnya. Boleh dijadikan sudut untuk bergambar.

Kerusi berharga RM 200.

VIEW IN GALLERY

Tempat menyusun buku-buku yang belum dibaca, dari kaki mesin jahit keluaran Singer tahun 1923 berharga RM 200 dari pengumpul barangan antik. Cat kepada warna asal lalu diletakkan sekeping cermin di atasnya. Bahagian bucu dan sekelilingnya tidak tajam kerana telah diasah dengan batu pengasah cermin di kedai.

VIEW IN GALLERY

VIEW IN GALLERY

Lebihan jubin untuk dapur dan bilik air digunakan sebagai alas meja makan di ruang wakaf. Tidak perlu digam atau diletakkan simen, hanya disusun. Hasil seperti table runner bercitarasa Morocco.

Cat hijau jenama MCI kod warna Crete Barrel 3013D.

VIEW IN GALLERY

VIEW IN GALLERY

Kedua-dua wakaf dibina oleh abangnya menggunakan kayu terpakai dari rumah lama, manakala dekorasi olehnya sendiri.

Pemandangan yang begitu memukau mata dan menenangkan hati.

Kredit: Mazlan Zain