Idea Dekorasi, Ubahsuai

Pentingnya Perancangan, Ini Idea Deko Simple & Kemas Rumah Kuarters Tentera

Sebelum kita melakukan dekorasi pada sesuatu ruang atau rumah, penting untuk kita merancang dan membuat susun atur terlebih dahulu sebelum membawa masuk perabot dan barangan lain. Seperi Haiza yang membuat perancangan awal dalam mendekorasi rumahnya yang merupakan sebuah kuarters tentera lama. Dekorasi yang dilakukan sedikit demi sedikit ini mengutamakan kekemasan dan gaya simple kerana ruang rumah yang tidak begitu besar. Oleh itu, dia perlu bijak menguruskan ruang supaya kelihatan luas.

1. Ruang Tamu

VIEW IN GALLERY

VIEW IN GALLERY

VIEW IN GALLERY

Ruang yang kosong dihias dengan deko yang simple. Dinding belakang sofa akan ditambah cermin melintang dan lingkaran dedaun, dan di sebelah cermin akan diletakkan frame. Di sebelah sofa berdekatan langsir pula akan diletakkan pokok skybird dan hiasan bunga rotan pada sebelah kiri dan kanan lampu. Di bawah jam pula akan ditambah tulisan khafi atau khat.

2. Ruang Dapur

VIEW IN GALLERY

VIEW IN GALLERY

Ruang ini akan dihiasi dengan hiasan dan susunan pada dinding supaya lebih ceria. Kabinet dapur pada bahagian bawah akan dibuang dan digantikan dengan rak IKEA, kemudian tutupkan dengan kain scating. Selain itu, tingkap diletakkan bidai bercorak zebra. Periuk jenama Desseni dibeli dari Shoppe berharga RM 145 (termasuk caj penghantaran). Lebih murah dan jimat.

3. Ruang Makan

VIEW IN GALLERY

VIEW IN GALLERY

Meja makan simple dari IKEA dan menambah pelapik kerusi berwarna maroon. Kawasan cermin pula dihiasi dengan lingkaran dedaunan dan kotak kunci. Rak akan diletakkan berdekatan cermin dan di sebelah kiri dan kanan akan dihiasi dengan pokok untuk menambahkan seri. Dinding berdekatan kerusi juga akan ditambah tulisan khafi atau khat dan hiasan dedaun.

VIEW IN GALLERY

VIEW IN GALLERY

Kredit: Haiza Dieyopsens