Perbezaan Ruang Pakaian Bergantung & Tidak Bergantung Melalui Susun Atur

Adakah terdapat perbezaan ruang bagi baju bergantung dan tidak? Seorang wanita, Nur Jannaim berkongsi mengenainya melalui susunan ruang pakaian untuk 5 orang ahli keluarga dalam almari bersaiz 8 x 8 yang diletakkan dalam sebuah bilik sahaja.

Perbezaan Ruang Dalam Susunan Pakaian Cara Gantung & Tidak

VIEW IN GALLERY

VIEW IN GALLERY

– Anak lelaki (3 tahun) menggunakan cara gantungan ke hadapan. (1) untuk baju waktu siang/bersiar-siar dan (2) untuk baju waktu malam. Kelihatan lebih kemas dalam gaya terbuka

– Separuh ruang almari untuk pakaian anak perempuan (6 tahun) dan suami yang digantung sisi. Perlu rajin menyusun sedikit untuk kelihatan kemas

Kelebihan menggantung adalah kemas, teratur dan akan mengurangkan rasa hendak menambah baju baru, maka masa dijimatkan. Kekurangannya, memerlukan ruang yang agak besar.

VIEW IN GALLERY

– 1/4 ruang lagi untuk pakaian anak berusia 3 bulan yang dilipat dalam compartment bertingkat

Banyak menjimatkan ruang memandangkan hendak meletakkan barang-barang lain seperti alatan penyusuan, kain dan tilam bayi. Kekurangannya, terasa hendak memenuhkan semua ruang. Sudah hampir 60 pasang, masih terdapat ruang untuk meletakkan lagi pakaian. Maka, banyak berlaku pembaziran berbanding konsep gantung.

VIEW IN GALLERY

Diharapkan teknik ini dapat membantunya untuk mengekalkan konsep minimalis ‘1 in, 1 out’.

Kredit: Nur Jannaim Muhamad

Scroll to Top