DIY, Idea Dekorasi

Pertama Kali Deko Dinding Corak Geometri, Lelaki Ini Berpuas Hati Dengan Hasilnya

Lumrah seorang suami untuk mencuba memenuhi segala permintaan isteri tercinta, termasuklah menghias dinding rumah dengan corak geometri. Ini perkongsian kisah Zulfikri Lukman yang sanggup merealisasikan keinginan isterinya walaupun dirinya tidak mempunyai seni dalam menghias rumah. Namun demi membina sebuah mahligai idaman untuk keluarga kecilnya, dia menghasilkan juga sebuah deko dinding bercorak geometri yang pertama kali dilakukannya. Diinspirasi dari ahli-ahli FB group deko, beserta dengan bantuan rakan-rakannya, terhasil lah sebuah deko dinding geometri dengan kos yang sangat berpatutan.

Sebelum memulakan projek ini, harga yang di’survey’ untuk upah membuat deko dinding seperti ini adalah di antara RM 8 – RM 13 per kaki persegi. Untuk dindingnya yang berukuran 10 x 9 memerlukan kos sebanyak RM 1K++. Akhirnya, dia memutuskan untuk melakukan sendiri sahaja deko dinding tersebut. Walaupun perlu berhadapan dengan cabaran seperti merancang corak geometri dan cat terkeluar sewaktu membuka masking tape dan perlu di’touch up’ semula, tetapi hasil akhir memuaskan hatinya.

VIEW IN GALLERY

Perancangan corak geometri menggunakan masking tape bersaiz 36 mm. Ia merupakan proses yang paling penting.

VIEW IN GALLERY

VIEW IN GALLERY

VIEW IN GALLERY

Hasil deko dinding rumah sendiri.

Lampu berharga dalam RM 500++ dari Lumiere Lighting – Puchong (Facebook). Dicampur dengan 12 biji mentol menjadi RM 600++.

Sedikit perkongsian proses penghasilan dinding geometri ini:

Progress kerja: +- 6 jam dari awal sehingga selesai

Kos barang-barang: RM 1xx

Cat: Jenama Nippon Paint Satin Glo dengan 3 kod warna iaitu, N1871P, N1882T dan N1854D. Seliter berharga RM 33

VIEW IN GALLERY

Projek Zulfikri yang seterusnya bersama rakan-rakannya adalah wainscoting.

Kredit: Zulfikri Lukman