DIY, Idea Dekorasi, Ruang Makan

Projek DIY Accent Wall Ruang Makan Rumah Teres Lama. Hasilnya Nice!

Setelah sekian lama mengidamkan corak accent wall pada dinding di ruang makan sebuah rumah teres lama, seorang wanita ini akhirnya mampu tersenyum lebar apabila keinginannya itu menjadi realiti. Projek diy accent wall ini dihasilkan oleh suaminya, Azrul Romli dengan pemilihan warna yang sama seperti dinding asal tetapi tona yang lebih gelap. Ini kerana warna hijau merupakan warna kegemaran wanita ini disebabkan rasa tenang setiap kali memandangnya. Walaupun tanpa perabot atau barang-barang deko yang lain di ruang itu, hasilnya tetap nampak nice!

VIEW IN GALLERY

VIEW IN GALLERY

Kos keseluruhan projek diy accent wall ini adalah RM 280++ untuk dinding bersaiz 10 kaki lebar.

VIEW IN GALLERY

Untuk dinding berukuran 10 kaki seperti rumah ini, 20 batang kayu bersaiz 6 kaki sudah mencukupi. Tetapi disebabkan kedai kayu ini menjualnya secara bundle, tuan rumah membelinya sebanyak 30 batang.

VIEW IN GALLERY

Gap filler dan gam untuk lekatkan kayu.

Kebanyakan orang akan menggunakan constructive adhesive ini untuk melekatkan kayu pada dinding. Tetapi untuk kes tuan rumah yang mempunyai masalah dinding tidak rata, mereka pakukan sahaja semua kayu pada dinding. Untuk rumah yang dindingnya rata adalah lebih baik untuk menggunakan gam.

VIEW IN GALLERY

Cat Satin Glo ini akan memberi kesan dinding yang mewah dan bersinar. Satu tong berisi 5 liter berharga RM 140++ tetapi menggunakan 1 liter sudah mencukupi.

VIEW IN GALLERY

Buatkan frame dahulu.

VIEW IN GALLERY

Proses penyusunan kayu. Dinasihatkan untuk melakar dahulu design yang diinginkan supaya anda tidak membazirkan banyak masa sewaktu menyusun.

VIEW IN GALLERY

Proses meratakan permukaan kayu menggunakan kertas pasir.

VIEW IN GALLERY

Proses mengisi lubang-lubang yang tidak rapat menggunakan gap filler supaya finishing dinding menjadi kemas.

VIEW IN GALLERY

Catkan dinding dengan beberapa lapisan supaya hasil lebih cantik.

VIEW IN GALLERY

Kredit: Lily Petunia