Idea Dekorasi, Ruang Tamu, Ubahsuai

Ruang Terhad, Hall Direnovasi Jadi Memanjang Dengan Tema Pink & Putih

Mohon share tanda suka

Sesetengah dari kita berasa kurang selesa mempunyai ruang rumah yang agak kecil, terutamanya di ruang utama atau hall. Tambahan pula jika kita menerima kunjungan tetamu, berkemungkinan mereka juga akan berasa kurang selesa. Oleh itu, renovasi untuk membesarkan ruang tersebut telah dilakukan seperti yang kami kongsikan di sini. Ruang hall rumah Noraina Mohd Zain agak terhad dan sempit jadi, ruang yang bertemakan pink dan putih ini telah direnovasi menjadi memanjang sebanyak 7 kaki ke hadapan.

Katanya, selepas renovasi tersebut, ruang itu terasa lebih ‘berudara’ memandangkan ia lebih luas daripada sebelum ini. Noraina yang menetap di Taiping, Perak ini melakukan renovasi hall itu secara berperingkat. Kini, kita boleh melihat hasilnya melalui deko rumah yang bertemakan pink dan putih yang dikongsikannya di bawah ini. Jom tengok deko sebelum dan yang terkini hall rumah ini, beserta deko di ruang loteng.

SEBELUM RENOVASI

VIEW IN GALLERY

  • Sarung sofa berwarna merah jambu dijahit sendiri (sarung putih adalah yang asal)
  • Karpet dikait sendiri menggunakan benang tali dari kedai Eco
  • Kabinet TV lama dicat spray kepada putih mengikut tema

VIEW IN GALLERY

Ini adalah pintu masuk. Selepas renovasi, pintu ini diubah kedudukannya dan digantikan dengan pintu sliding. Jadi, terdapat 2 buah pintu masuk.

SELEPAS RENOVASI

VIEW IN GALLERY

Alas lantai dari kedai bundle, Kota Kinabalu.

VIEW IN GALLERY

VIEW IN GALLERY

VIEW IN GALLERY

DEKO RUANG LOTENG

VIEW IN GALLERY

VIEW IN GALLERY

VIEW IN GALLERY

 

VIEW IN GALLERY

Ruang ini mempunyai 2 buah bilik.

Kini, rumahnya terasa sudah cukup lengkap dan tidak ada apa-apa penambahan yang perlu dilakukan. Baginya, inilah “rumahku syurgaku”.

Kredit: Noraina Mohd Zain

Related Posts