Tip Selamatkan Pokok Yang Layu Cara Mudah. Jangan Rasa Panik!

Mohon share tanda suka

Anda pasti akan mengalami perasaan tidak tenteram dan terkejut apabila melihat tanaman pokok anda tiba-tiba menjadi layu. Manakan tidak, beberapa hari sebelum ini pokok itu kelihatan segar-bugar dan tiada masalah. Hal ini terjadi mungkin disebabkan cuaca yang panas terik dan anda terlupa untuk menyiram mereka. Tetapi jangan panik dahulu! Tarik nafas dalam-dalam untuk bertenang dan fikirkan tindakan yang perlu dibuat untuk menyelamatkan pokok anda. Inilah yang dilakukan oleh Mohd Azrin apabila pokok bunga Torenia Crown miliknya yang diletakkan di luar rumah kelihatan layu, batang dan daunnya juga menjadi lembik seakan mati. Jadi, dia berkongsi cara mudah memulihkan pokok yang layu dengan hanya sebuah tip ini.

Pesannya, apabila anda berhadapan dengan situasi pokok yang layu ini, elakkan dari terus menyiram air pada pokok kerana ia akan mengundang keburukan pada pokok. Bimbang daunnya akan menjadi lecur dan terus layu dan tidak boleh diselamatkan. Jadi, bertenang dan cuba tip selamatkan pokok yang layu cara mudah ini.

VIEW IN GALLERY

Rendam Pasu Dalam Besen Berisi Air

VIEW IN GALLERY

Ambil besen dan letakkan pokok yang layu di dalamnya. Isikan air dalam besen sehingga paras pasu, kemudian biarkan pokok berendam selama sejam++ bergantung kepada keadaan pokok. Biarkan akar pokok menyerap air untuknya pulih sendiri.

VIEW IN GALLERY

VIEW IN GALLERY

Selepas sejam++, pokok yang sebelum ini layu kembali segar.

VIEW IN GALLERY

Dikongsikan juga video tip untuk pulihkan pokok yang layu (dalam video merupakan pokok bunga daisy) dalam laman YouTube miliknya sebagai panduan untuk anda.

Kredit: Mohd Azrin Roselan