Idea Dekorasi, Idea Kreatif, Ubahsuai

Transformasi Dari Rumah Berhiaskan Andaman Kepada Deko Gaya Klasik Inggeris

Sangat menarik apabila sesuatu ruangan diubahsuai, hasilnya kelihatan sangat berbeza. Padahal barang-barang dan hiasan yang digunakan adalah yang terpakai, dikutip dan DIY. Apabila barangan ini dibaikpulih untuk dijadikan dekorasi rumah, gaya dan suasana ruang itu terus berubah seperti berada di satu zaman lain. Ini tepat menggambarkan sebuah ruang yang dahulunya dipenuhi dengan hiasan barang-barang andaman dan pelamin memandangkan tuan rumah bekerja sebagai tukang andam. Namun sejak tahun lepas, ruang tersebut perlahan-lahan ditransformasi dengan hanya menggunakan barang-barang terpakai dan bahan terbuang sebagai hiasan dalaman yang di-DIY sendiri.

Deko Gaya Klasik Inggeris

Contohnya, langsir merupakan kain langsir terpakai hotel. Dengan modal RM 60, tuan rumah membeli dan memotongnya mengikut saiz tingkap dan scallop pula menggunakan kain berharga RM 4.50 semeter. Untuk dinding, hanya ditekap dengan kertas menggunakan lebihan cat aluminium supaya kelihatan seperti wallpaper. Tetapi perlu dilakukan dengan pantas supaya cat tidak meleleh kerana ianya cepat kering. Hiasan gaya klasik Inggeris ini adalah idaman hati tuan rumah tetapi dengan kaedah sifar pembaziran. Jadi, dia mendekonya mengikut sumber dan bajet yang ada.

VIEW IN GALLERY

VIEW IN GALLERY

Kerusi dari kedai perabot terpakai dan ditukar kusyen.

VIEW IN GALLERY

VIEW IN GALLERY

VIEW IN GALLERY

VIEW IN GALLERY

Dekorasi ala inggeris yang sangat menarik. Gabungan warna yang sesuai dengan ruang dan pemilihan perabot. Semoga menjadi inspirasi hiasan dalaman kepada pembaca hias.my

Kredit: Nani’s Makeover