2 Kali Terkoyak Guna Wallpaper, DIY Je Dinding Dengan Wainscoting & Cermin

‘Stressnya’ bila dinding rumah sudah dihias cantik-cantik dengan wallpaper tetapi asyik terkoyak saja. Takkan nak menghadap masalah yang sama setiap kali memasang wallpaper baru, kan? Idea Fizah Idris boleh digunapakai kerana dia juga mempunyai masalah yang sama apabila 2 kali wallpapernya yang sudah digunakan selama 4 tahun terkoyak. Sebelum terhasilnya projek ini, banyak kali dia mempertimbangkan untuk melakukannya atau tidak kerana memikirkan untuk mengecat, siling rumah yang jenis tinggi dan tiada kemahiran. Namun dengan hasil kerjasama semua penghuni rumah, masalah itu diatasi dengan memasang wainscoting dan cermin secara DIY.

Kos keseluruhan barangan yang digunakan adalah dalam RM 700 dan kos bahagian cermin sahaja dalam RM 400 – RM 500. Cermin merupakan jenis LOTS IKEA berharga RM 23.90 yang dibeli melalui Shopee, dan terdapat 4 keping dalam 1 set. Kayu wainscoting juga dari Shopee yang berukuran 16 mm x 8 mm dan 45 mm x 9 mm, dan dipotong sendiri. Masa yang diambil mereka untuk menyiapkan projek ini adalah sebulan.

SEBELUM

VIEW IN GALLERY

VIEW IN GALLERY

Wallpaper ditanggalkan dengan cara tarik sahaja memandangkan ianya jenis gam. Cat akan tertanggal sedikit tetapi kikis dan filler semula, kemudian cat undercoat (2 tong cat 7 liter).

VIEW IN GALLERY

VIEW IN GALLERY

VIEW IN GALLERY

SELEPAS

VIEW IN GALLERY

VIEW IN GALLERY

Cat jenama Nippon Paint EasyWash dengan kod warna OW 1003P Hush White.

VIEW IN GALLERY

Dah menggunakan cara baru begini, baru lah hiasan dinding kekal lama dan ruang nampak lebih berseri.

Kredit: Fizah Idris

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *