Sebuah Bilik Tidur Dengan 3 Jenis Corak Dinding Wainscoting? Menarik!

Mohon share tanda suka

Pernahkah anda menggunakan 3 jenis corak wainscoting yang berbeza pada dinding dalam satu ruang rumah? Jika anda tertanya-tanya dengan hasilnya, boleh lihat perkongsian daripada Farhana Omar yang menggunakan gaya tersebut untuk dinding dalam bilik tidurnya. Bersama-sama suaminya, mereka menghasilkan sendiri 3 jenis corak dinding wainscoting itu secara DIY. 3 jenis corak tersebut adalah board and batten, fluted wall menggunakan kayu pinewood dan stencil herringbone pattern. Semua kayu dibeli dari kedai kayu dan Shopee dengan kos keseluruhan DIY 3 dinding tersebut tidak lebih dari RM 700. Sangat jimat!

Ini merupakan hasil kali pertama mereka dalam membuat wainscoting yang mengambil masa selama seminggu sahaja. Menurutnya, idea menarik ini diinspirasikan dari laman Pinterest. Cat yang digunakan adalah jenama Jotun dengan kod warna Antique Green 7629.

VIEW IN GALLERY

VIEW IN GALLERY

VIEW IN GALLERY

VIEW IN GALLERY

VIEW IN GALLERY

VIEW IN GALLERY

Cermin jenama Stockholm dari IKEA.

VIEW IN GALLERY

Cara-cara DIY 3 jenis corak ini telah dikongsikan Farhana melalui Instagramnya yang bernama @zhafarahome. Semoga idea ini dapat juga memberi inspirasi kepada yang lain dalam DIY hiasan rumah sendiri nanti.

Kredit: Farhana Omar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *