DIY Binaan Pagar Beranda Rumah Kampung Tepi Pantai Guna Kayu Belian Terpakai

Dari tiang elektrik menjadi karya seni warisan alam. Inilah dekorasi luar rumah hasil DIY oleh Atama Aaeman dari Mukah, Sarawak. Dia berkongsi pembinaan pagar beranda atau deck railings di rumahnya sendiri menggunakan bahan utama kayu belian eksotik atau Bornean ironwood (Eusideroxylon zwageri) sebagai alternatif penggunaan besi tahan karat (stainless steel) yang banyak digunakan. Untuk projek ini, dia menggunakan kayu belian terpakai yang telah digunakan sebagai tiang elektrik pada zaman dahulu.

Menurutnya, kayu belian diiktiraf sebagai kayu tropika yang paling keras dan tahan di dunia. Ia mampu bertahan selama beratus tahun dalam semua keadaan cuaca. Rumah kampung di tepi pantai seperti rumahnya paling sesuai menggunakan bahan kayu belian ini. Keluli tahan karat jenis terbaik sekalipun, lama-kelamaan akan berkarat dan terkakis kerana garam dan kelembapan dalam udara.

VIEW IN GALLERY

Sebatang berharga RM 500. Keseluruhannya dalam RM 3000.

VIEW IN GALLERY

VIEW IN GALLERY

Tiang dibuat sendiri menggunakan mozek bersaiz 2′ x 1′. Potong dan tampalkan pada tiang simen.

Hasil DIY Pagar Beranda Dari Kayu Belian Terpakai

VIEW IN GALLERY

VIEW IN GALLERY

Cat syelek (yang terdapat perlindungan UV dan berkualiti tinggi) jenis matte jenama Jotun Woodshield Deck kod warna 9088 Teak.

Selepas diketam/digosok, kayu belian akan bertukar warna dari kekuningan kepada merah coklat selepas terkena cahaya matahari. Jika terdapat bahagian yang terlindung, kayu akan kekal kekuningan. Tipsnya, syelekkan semasa warnanya paling sesuai dengan kehendak kita.

Jika dibiarkan terlalu lama terkena matahari, warnanya akan bertukar kehitaman, akhirnya menjadi hitam kelabu yang kurang menarik. Selepas syelek, warnanya akan kekal sehingga syelek terhakis atau tertanggal.

VIEW IN GALLERY

VIEW IN GALLERY

VIEW IN GALLERY

VIEW IN GALLERY

VIEW IN GALLERY

VIEW IN GALLERY

VIEW IN GALLERY

VIEW IN GALLERY

VIEW IN GALLERY

Baginya, pengalaman membina pagar balkoni ini umpama menghasilkan sebuah karya seni yang kaya dengan warisan alam semulajadi.

Kredit: Atama Aaeman

Scroll to Top