DIY Hiasan Bunga Daripada Sabun. Berseni Sungguh!

Mohon share tanda suka
Sesetengah orang memang mempunyai bakat seni yang membuatkan kita berasa cemburu melihatnya. Apatah lagi jika bakat itu melibatkan kerja-kerja hiasan dalam rumah. Tak perlu nak upah atau suruh orang luar buatkan. Seperti seorang wanita ini iaitu Izz SyilaZaini yang berkongsi hasil tangannya di laman Facebook yang pasti membuatkan kita berasa kagum. Apa yang dilakukannya? Dia telah menggubah ‘bunga-bungaan’ untuk dijadikan hiasan rumah daripada sabun! Caranya telah pun dikongsikan oleh Puan Izz di bawah.
Bahan-bahan yang digunakan adalah:
– Tepung jagung (tak sampai setengah cawan) kemudian ditabur
– Gam (1 sudu besar)
– Sabun (sebuku)
– Sedikit air panas
Campurkan semua bahan di atas, ramas perlahan-lahan dengan tangan dan uli sampai menjadi doh, kemudian simpan di dalam bekas kedap udara semalaman. Keesokan harinya, sambung uli sedikit lagi dan boleh bentukkan bunga mengikut kreativiti masing-masing.
Hanya sedikit sahaja tepung jagung yang perlu digunakan, begitu juga dengan air panas. Jika ingin tambah air pun hanya sedikit sahaja dibenarkan. Tambah Puan Izz, untuk memudahkan kita membentuk bunga, boleh mencelup jari dalam minyak sewaktu proses membentuk. Ia juga melicinkan tekstur ‘bunga’ supaya terlihat lebih cantik. Selain itu, mencelup minyak memberikan kesan berkilat pada ‘bunga’. Jika ingin menyapu minyak pada ‘bunga’ selepas siap digubah juga boleh, tetapi kesan kilatnya hanya sementara. Walaubagaimanapun, idea ini tetap kreatif dan para surirumah boleh mencubanya untuk mencantikkan lagi ruang rumah anda.
Boleh dicampur dengan pewarna untuk menghasilkan warna-warna lain. Sebagai contoh, pewarna rose pink digunakan untuk membentuk hiasan bunga berwarna merah seperti di bawah.
Kredit: Izz SyilaZaini

Tags: #diy bunga sabun #idea hias rumah #kreatif

Idea Dekorasi Ruang Tamu Townhouse Dengan DIY Pendiangan & Dinding Accent
Mohon share tanda sukaSatu cabaran dekorasi adalah memikirkan idea kerana ianya mengambil masa.
DIY Binaan Pintu Barn Moden Dengan Design Geometri Pada Pintu Bawah Tanah
Mohon share tanda sukaPintu barn ini sangat menarik, bukan? Disebabkan itu, satu DIY
Pintu Hallway Ini Dicat Tanpa Tanda Berus. Mudah & Lengkapkan Ruang! Ini Caranya
Mohon share tanda sukaSebuah hallway kecil panjang yang membosankan telah dikemas kini dengan
DIY Dinding Accent Bersuasanakan Tradisional Dalam Ruang Tamu Moden (Fasa 2)
Mohon share tanda sukaSelepas membuat kotak trim luaran (fasa 1), fasa 2 mengenai

Comments are closed.