DIY Hiasan Bunga Daripada Sabun. Berseni Sungguh!

Sesetengah orang memang mempunyai bakat seni yang membuatkan kita berasa cemburu melihatnya. Apatah lagi jika bakat itu melibatkan kerja-kerja hiasan dalam rumah. Tak perlu nak upah atau suruh orang luar buatkan. Seperti seorang wanita ini iaitu Izz SyilaZaini yang berkongsi hasil tangannya di laman Facebook yang pasti membuatkan kita berasa kagum. Apa yang dilakukannya? Dia telah menggubah ‘bunga-bungaan’ untuk dijadikan hiasan rumah daripada sabun! Caranya telah pun dikongsikan oleh Puan Izz di bawah.
Bahan-bahan yang digunakan adalah:
– Tepung jagung (tak sampai setengah cawan) kemudian ditabur
– Gam (1 sudu besar)
– Sabun (sebuku)
– Sedikit air panas
Campurkan semua bahan di atas, ramas perlahan-lahan dengan tangan dan uli sampai menjadi doh, kemudian simpan di dalam bekas kedap udara semalaman. Keesokan harinya, sambung uli sedikit lagi dan boleh bentukkan bunga mengikut kreativiti masing-masing.
Hanya sedikit sahaja tepung jagung yang perlu digunakan, begitu juga dengan air panas. Jika ingin tambah air pun hanya sedikit sahaja dibenarkan. Tambah Puan Izz, untuk memudahkan kita membentuk bunga, boleh mencelup jari dalam minyak sewaktu proses membentuk. Ia juga melicinkan tekstur ‘bunga’ supaya terlihat lebih cantik. Selain itu, mencelup minyak memberikan kesan berkilat pada ‘bunga’. Jika ingin menyapu minyak pada ‘bunga’ selepas siap digubah juga boleh, tetapi kesan kilatnya hanya sementara. Walaubagaimanapun, idea ini tetap kreatif dan para surirumah boleh mencubanya untuk mencantikkan lagi ruang rumah anda.
Boleh dicampur dengan pewarna untuk menghasilkan warna-warna lain. Sebagai contoh, pewarna rose pink digunakan untuk membentuk hiasan bunga berwarna merah seperti di bawah.
Kredit: Izz SyilaZaini

Tags: #diy bunga sabun #idea hias rumah #kreatif

Lantai Simen Bercorak Memperindah Ruang dengan Gaya Elegant dan Kreativiti
Lantai simen bercorak adalah pilihan yang semakin diminati bagi mereka yang menginginkan paduan
DIY Nightstand Rupa Fluted Dengan Ubahsuai Nightstand Lama & Trim Kayu Pine
Mahu mencipta rupa fluted pada perabot lama? Sebuah nightstand lama sedia ada beberapa
DIY Dinding Accent Pelangi Dalam Bilik Kanak-Kanak Perempuan Hasil Inspirasi
Semua orang menyukai pelangi. Disebabkan itu, sebuah projek DIY dinding accent pelangi ditambah
DIY Wainscoting Shiplap Untuk Nurseri. Cukup Mudah Namun Jadi ‘Statement’ Besar!
Projek DIY wainscoting shiplap sangat menyeronokkan kerana cukup mudah namun menjadi statement besar,