‘Makeover’ Ruang Tamu Rumah Kayu Kepada Ala Banglo

Nak memikat hati keluarga mertua ni ada bermacam-macam cara kan. Salah satunya adalah membuat kejutan kepada mereka dengan mengubahsuai rumah mereka daripada biasa-biasa kepada ala banglo. Projek ‘makeover’ ini, yang termasuk mengecat, memasang langsir dan lain-lain telah dijayakan oleh Shida Razak bersama-sama suami dan ipar duainya. Ia dilakukan menjelang hari raya pada tahun lepas jadi, suasana rumah kelihatan amat ceria dan berbeza berbanding sebelumnya.

Perabot-perabot lama telah disedekahkan kepada orang yang memerlukan dan digantikan dengan perabot-perabot baharu yang dibeli oleh kakak dan abang ipar Puan Shida. Katanya, memang menjadi impian mertuanya sejak sekian lama untuk memiliki ruang dalam rumah seakan-akan banglo, oleh itu, Puan Shida memasang hasrat untuk merealisasikan impian mertuanya itu dengan mengubahsuai kawasan ruang tamu rumah yang berdindingkan kayu plywood. Tidak perlu melakukan sebarang renovation yang semestinya menelan belanja berpuluh-puluh ribu sekiranya kita bijak merancang, mendekorasi dan menyusun atur ruangan rumah.

Walaupun bajet yang dibelanjakan cuma RM 6K untuk mendapatkan wajah seperti banglo ini, tetapi hasilnya amat memuaskan hati. Yang penting, hati si mertua menjadi senang dan gembira dengan perubahan yang dilakukan terhadap teratak mereka.

Frame gambar dari Kaison.
Kredit: Shida Razak KC

Tags: #idea deko ruang tamu #kejutan buat mertua #ubahsuai ruang tamu

10 Konsep Dekorasi Rumah Minimalis Yang Perlu Anda Tahu
Dekorasi rumah minimalis merupakan suatu konsep yang menekankan pada kesederhanaan, teratur dan praktikal.
DIY Nightstand Rupa Fluted Dengan Ubahsuai Nightstand Lama & Trim Kayu Pine
Mahu mencipta rupa fluted pada perabot lama? Sebuah nightstand lama sedia ada beberapa
DIY Dinding Accent Pelangi Dalam Bilik Kanak-Kanak Perempuan Hasil Inspirasi
Semua orang menyukai pelangi. Disebabkan itu, sebuah projek DIY dinding accent pelangi ditambah
DIY Wainscoting Shiplap Untuk Nurseri. Cukup Mudah Namun Jadi ‘Statement’ Besar!
Projek DIY wainscoting shiplap sangat menyeronokkan kerana cukup mudah namun menjadi statement besar,