DIY ‘Vanity Mirror’ Bajet Rendah Guna Barang Sedia Ada

Siapa yang suka solek atau yang ada tabiat suka menghadap cermin ni pasti mahukan ‘vanity mirror’ ni dalam bilik mereka, terutamanya kaum perempuan. Designnya yang cantik dan mewah akan menambahkan lagi kekerapan kita melihat cermin, selain daripada membantu menghiasi ruang bilik kita. Namun bagi sesetengah orang, untuk memiliki ‘vanity mirror’ ini adalah melebihi bajet mereka. Tetapi jangan bersedih lagi kerana ada ‘penyelamat’ di laman Facebook yang berkongsi idea membuat cermin ala ‘vanity mirror’ ini dengan bajet yang rendah. E’zzati Zainol hanya menggunakan barang-barang yang sedia ada dan mudah didapati. Dengan hanya bajet yang rendah, dia mampu untuk membuat sendiri sebuah ‘vanity mirror’ seakan-akan dibeli di kedai. Mudah sangat ni!

Bila dah ada cermin ni dalam bilik, boleh lah tenung wajah anda sepuas hati ya. Selamat mencuba!

VIEW IN GALLERY

Senarai alatan yang diperlukan adalah kotak, wallpaper, fairy lights (dari Kaison) dan bola ping pong (dari kedai buku).

VIEW IN GALLERY

Gamkan kotak mengikut ukuran cermin yang dibuat kemudian tampal wallpaper pada kotak.

VIEW IN GALLERY

Tebuk lubang menggunakan pensel.

VIEW IN GALLERY

Masukkan lampu pada bahagian belakang kotak yang ditampal wallpaper.

VIEW IN GALLERY

Tebuk bola ping pong dan masukkan ke dalam lampu kemudian gamkan. Jika inginkan cahaya yang lebih terang, boleh tambahkan lampu dalam bola tersebut atau gunakan mentol LED.

Hasilnya:

VIEW IN GALLERY

Barang-barang seperti:

  • Lampu bentuk bintang dari IKEA
  • Laci putih tepi cermin dari Home Pro berharga RM 100++
  • Alas meja bulu berharga RM 30 dari IKEA
  • Meja dari IKEA

Kredit: E’zzati Zainol

Scroll to Top