DIY, Idea Dekorasi

DIY Wall Decor Menggunakan Pinggan. Bertambah Seri Rumah!

Nak menghias rumah ni tidak semestinya memerlukan barang-barang deko yang mahal. Jika boleh DIY sendiri lebih baik malah lebih jimat. Banyak contoh-contoh dan idea DIY untuk deko rumah di Internet yang boleh kita ambil. Sebagai contohnya, DIY wall decor yang dikongsikan oleh Norpadilah Binti Afandi dalam FB group ‘Kami Suka Deko Deko’ ini sangat menarik dan kreatif. Hanya menggunakan pinggan sahaja boleh menambahkan seri pada ruang rumah. Boleh lihat hasilnya di bawah dan jika berminat, boleh cuba idea Puan Norpadilah ini.
Bahan-bahan yang diperlukan adalah:
– Pinggan plastik dari kedai Eco
– Cat spray
– Hiasan bunga atau daun dari kedai Eco
– Hotglue gun
– Permanent pen marker Sharpie/sticker/stencil
– Dawai kasar
Pinggan ini pada asalnya berwarna coklat krim tetapi telah dispray cat kepada warna putih. Boleh juga spray kepada mana-mana warna yang kita mahukan.
Apabila cat sudah kering, boleh tulis apa-apa kata-kata dan ayat pada pinggan menggunakan marker pen permanent Sharpie. Jika mahukan cara lebih mudah, lekatkan sticker dari kedai Eco atau gunakan font stencil yang boleh didapati dari Shopee.
Gantung hiasan pinggan itu menggunakan dawai kasar yang juga telah digantung pada dinding.
Susun atur hiasan bunga pada pinggan mengikut kreativiti dan lekatkan menggunakan hotglue gun. Langkah akhir sekali, letakkan dekorasi pinggan ini pada mana-mana sudut rumah. Siap!
Kredit: Norpadilah Binti Afandi