Hasil Kerja Dari Paip PVC Jadi Macam-Macam Barang. Kreatif Wanita Ini!

Kami sentiasa kagum dan ‘tabik’ dengan golongan wanita yang pandai dan mahir dalam bertukang seperti golongan lelaki. Disebabkan itu kami ingin menunjukkan hasil tangan seorang wanita ini yang bernama Siti Nor Mohamed dalam menghasilkan barangan rumahnya. Melalui hasil kerjanya dari tahun 2016 sehingga yang terkini, dia telah membuat pelbagai barangan rumah menggunakan paip PVC sahaja, yang dibelinya dari kedai hardware. Ketika itu, tiada paip jenis 3-ways, 4-ways dan sebagainya jadi, dia perlu kreatif dalam mengubahsuai PVC tersebut mengikut barang.

Dari rumah kucing menjadi ampaian baju, kemudian bertukar kepada rak periuk (diletakkan di bawah sinki) dan akhir sekali menjadi rak pokok bunga, dia hanya menggunakan semula paip PVC tersebut. Selain itu, terdapat juga rak tempat laundry, rak barangan dan meja belajar untuk anaknya, semuanya adalah hasil kreativiti seorang wanita.

VIEW IN GALLERY

Rak tempat laundry ini kini sudah berubah lokasinya.

VIEW IN GALLERY

Rak barang-barang. Bermacam-macam barang boleh disimpan di atasnya.

VIEW IN GALLERY

Apabila hujan, ampaian ini dibawa masuk ke dalam rumah. Mudah untuk diangkat ke mana-mana sahaja. Ia menggunakan paip UPVC yang tebal, berdiameter 25 mm. Kini, ia diletakkan di luar rumah menjadi tempat menyangkut payung.

VIEW IN GALLERY

Meja ini dibuat sewaktu PKP, memenuhi keperluan anaknya yang perlu menghadiri kelas online.

VIEW IN GALLERY

VIEW IN GALLERY

Semoga menjadi inspirasi kepada golongan wanita supaya mereka juga dapat menghasilkan sesuatu yang berguna untuk ruang rumah.

Kredit: Siti Nor Mohamed

Scroll to Top