Hasil Kumpul Barangan Terpakai, Terbina Sebuah Teratak Bersama Aksesori Deko

Sayang sungguh jika semua barang lama mahu dibuang begitu sahaja, kan? Hasil dari hobi mengumpul barang terbuang dan menggunapakainya semula, sebuah kediaman yang diberi nama Teratak Youhana Aeysha telah terbina. Menurut pemiliknya iaitu Zuraidah, penghasilan rumah yang menggunakan barang terpakai ini adalah mengikut konsep “ukur baju di badan sendiri”. Maka, apa yang orang lain sudah tidak sukai, dikutip untuk dijadikan apa yang dia sekeluarga sukai.

Perkongsian mengenai kisah di sebalik terbinanya rumah ini pernah dibuat, dan kali ini, beberapa hasil aksesori dekorasi dari bahan-bahan terpakai yang digunakan untuk rumah ini boleh dilihat di bawah.

VIEW IN GALLERY

Barang-barang yang buruk rupanya, kayu-kayu berceracak dan paku-paku lama digunakan. Kayu terpakai dijadikan sebagai lantai dan dinding rumah.

VIEW IN GALLERY

VIEW IN GALLERY

Hasil Pembinaan Rumah dan Aksesori Menggunakan Barang Terpakai

VIEW IN GALLERY

Kos pintu bersama tingkap dapur dan fixed window di bawah tangga adalah RM 1.8K.

VIEW IN GALLERY

VIEW IN GALLERY

Tangga dari kereta bomba lama dan tangga buluh lama dijadikan tiang sokongan di balkoni dan tempat menggantung pokok hiasan.

VIEW IN GALLERY

VIEW IN GALLERY

Tingkap lama di dapur dikutip dari tepi jalan.

VIEW IN GALLERY

Bangku secondhand.

VIEW IN GALLERY

Semoga lebih ramai yang akan menggunapakai bahan binaan dari rumah-rumah lama menjadi sesuatu yang bermanfaat semula pada tahap semaksima mungkin.

Kredit: Zuraidah Zainul Abidin

Scroll to Top